Uszka wigilijne z barszczem czerwonym
MilenaBieda
Świetnym pomysłem na to żeby nie zmarnować ani jednego uszka, które lepiliśmy godzinami do barszczu wigilijnego jest ich zamrożenie. Ja zawsze mrożę wszystkie uszka, które zazwyczaj lepię kilka dni przed Wigilią. Żeby nie skleiły się w czasie mrożenia układam je jedno obok drugiego na blaszce do pieczenia i po około 10 minutach przesypuję do woreczka. Powtarzam tę czynność, aż zamrożę wszystkie uszka. Dzięki mrożeniu uszek, które się nie sklejają gotuję potem tyle ile dokładnie potrzebuje. To z kolei przyczynia się do nie marnowania jedzenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
537
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
92
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Świetnym pomysłem na to żeby nie zmarnować ani jednego uszka, które lepiliśmy godzinami do barszczu wigilijnego jest ich zamrożenie. Ja zawsze mrożę wszystkie uszka, które zazwyczaj lepię kilka dni przed Wigilią. Żeby nie skleiły się w czasie mrożenia układam je jedno obok drugiego na blaszce do pieczenia i po około 10 minutach przesypuję do woreczka. Powtarzam tę czynność, aż zamrożę wszystkie uszka. Dzięki mrożeniu uszek, które się nie sklejają gotuję potem tyle ile dokładnie potrzebuje. To z kolei przyczynia się do nie marnowania jedzenia.
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 koncentrat barszczu czerwonego krakus
1.70 l gorąca woda
300 g mąka lubella puszysta luksusowa
200 gorąca woda
1 łyżecz. masło
1 szczyp. sól
40 g suszone borowiki
1 szt. cebula
1 szkl. woda
2 łyżka masło
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać wodę, masło i sól. Zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne. Nakryć miską żeby odpoczęło.
W małym rondelku zalać grzyby szklanką wody i gotować około 30 minut. W tym samym czasie poszatkować cebulę i zeszklić na maśle (nie należy jej rumienić). Kiedy grzyby się pogotują 30 minut, odcedzić je i połączyć z cebulką. Doprawić całość solą i pieprzem, a następnie przesmażyć 2-3 minuty. Ostudzić i drobno posiekać.
Ciasto na uszka podzielić na trzy części. Na stolnicy oprószonej mąką cienko rozwałkować pierwszą część. Szklanką wykrawać kółka, na które nakładać niepełną łyżeczkę farszu. Złożyć na pół i zlepić zgrabne małe pierożki. Obydwa końce skleić ze sobą tak, aby powstały uszka. Czynność powtarzać do wykorzystania całego przygotowanego ciasta. Tak przygotowane uszka można ugotować od razu w osolonej wodzie lub zamrozić.
Zgodnie z przepisem podanym na koncentracie barszczu Krakus przygotować czerwony barszczyk. Podawać go z przygotowanymi uszkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
537
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
92
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Gluten