Uszka wigilijne
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Uszka wigilijne](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975210962.jpeg&w=3840&q=75)
tradycyjna potrawa na Wigilie
0
0 / 0
tradycyjna potrawa na Wigilie
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
180 woda
3 szt. jaja kurze całe
45 dag. mąka lubella puszysta tortowa
20 dag. grzyby suszone
6 dag. bułka tarta
10 dag. cebula
Przygotowanie
1
Z mąki wody i jajek zagnieść ciasto na uszka.
2
Grzyby moczymy na noc. Gotujemy je godzinę w małej ilości wody. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na oleju.
3
Grzyby mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy bułkę tartą, cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem.
4
Z ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty 4x4 cm, nakładamy po trochu farszu, zlepiamy boki a następnie dwa rogi.
5
Gotowe uszka rzucamy na osolony wrzatek i gotujemy ok 3-4 minut.