Uszka wigilijne

m7
Uszka wigilijne

0

0 / 0

tradycyjna potrawa na Wigilie

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

180 woda

3 szt. jaja kurze całe

45 dek. mąka lubella puszysta tortowa

20 dek. grzyby suszone

6 dek. bułka tarta

10 dek. cebula

Przygotowanie


1

Z mąki wody i jajek zagnieść ciasto na uszka.

2

Grzyby moczymy na noc. Gotujemy je godzinę w małej ilości wody. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na oleju.

3

Grzyby mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy bułkę tartą, cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem.

4

Z ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty 4x4 cm, nakładamy po trochu farszu, zlepiamy boki a następnie dwa rogi.

5

Gotowe uszka rzucamy na osolony wrzatek i gotujemy ok 3-4 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły