Uszka wigilijne
m7
tradycyjna potrawa na Wigilie
0
0 / 0
tradycyjna potrawa na Wigilie
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
180 woda
3 szt. jaja kurze całe
45 dek. mąka lubella puszysta tortowa
20 dek. grzyby suszone
6 dek. bułka tarta
10 dek. cebula
Przygotowanie
1
Z mąki wody i jajek zagnieść ciasto na uszka.
2
Grzyby moczymy na noc. Gotujemy je godzinę w małej ilości wody. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na oleju.
3
Grzyby mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy bułkę tartą, cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem.
4
Z ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty 4x4 cm, nakładamy po trochu farszu, zlepiamy boki a następnie dwa rogi.
5
Gotowe uszka rzucamy na osolony wrzatek i gotujemy ok 3-4 minut.