Uszka wigilijne
m7
tradycyjna potrawa na Wigilie
Wartości odżywcze na porcję
Energia
277
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
tradycyjna potrawa na Wigilie
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
180 woda
3 szt. jaja kurze całe
45 dag. mąka lubella puszysta tortowa
20 dag. grzyby suszone
6 dag. bułka tarta
10 dag. cebula
Przygotowanie
Z mąki wody i jajek zagnieść ciasto na uszka.
Grzyby moczymy na noc. Gotujemy je godzinę w małej ilości wody. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na oleju.
Grzyby mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy bułkę tartą, cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem.
Z ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty 4x4 cm, nakładamy po trochu farszu, zlepiamy boki a następnie dwa rogi.
Gotowe uszka rzucamy na osolony wrzatek i gotujemy ok 3-4 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
277
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.