Example thumb
3

Składniki

250 Gramów
mąka
250 Gramów
twaróg półtłusty
200 Gramów
masło
4 Sztuki
jabłko
2 Łyżki
cukier puder
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Z masła, mąki, cukru i sera zagniatamy ciasto, najlepiej dać je przynajmniej na pół godz. do lódówki, żeby się lepiej wałkowało, inaczej będzie się mocno kleić. Następnie kawałek wałkujemy w identyczny sposób, jak na pierogi podsypując mąką. Podobnie też jak na pierogi wycinamy z niego koła (najlepiej sprawdza się szklanka).
  2. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki wycinając gniazda nasienne. Układamy na połowie koła i przykrywamy drugą połową. Ciasto w przeciwieństwie do pierogów sklejamy tylko po bokach.
  3. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
  4. Pieczemy ok. 25-30 minut do zrumienienia.
  5. W zależności od wielkości szklanki wychodzi ok. 35 - 40 ciasteczek. Mi wyszło 50.
  6. Po wyciągnieciu i ułożeniu na talerzu posypać cukrem pudrem. Jeść można nawet gorące jak moja córka;)

Opis

Pyszne szybkie ciasteczka z jabłkami.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!