3

Składniki

250 Gramów
mąka
250 Gramów
twaróg półtłusty
200 Gramów
masło
4 Sztuki
jabłko
2 Łyżki
cukier puder
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Z masła, mąki, cukru i sera zagniatamy ciasto, najlepiej dać je przynajmniej na pół godz. do lódówki, żeby się lepiej wałkowało, inaczej będzie się mocno kleić. Następnie kawałek wałkujemy w identyczny sposób, jak na pierogi podsypując mąką. Podobnie też jak na pierogi wycinamy z niego koła (najlepiej sprawdza się szklanka).
  2. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki wycinając gniazda nasienne. Układamy na połowie koła i przykrywamy drugą połową. Ciasto w przeciwieństwie do pierogów sklejamy tylko po bokach.
  3. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
  4. Pieczemy ok. 25-30 minut do zrumienienia.
  5. W zależności od wielkości szklanki wychodzi ok. 35 - 40 ciasteczek. Mi wyszło 50.
  6. Po wyciągnieciu i ułożeniu na talerzu posypać cukrem pudrem. Jeść można nawet gorące jak moja córka;)

Opis

Pyszne szybkie ciasteczka z jabłkami.

Podobne przepisy

Odwrócone babeczki z jabłkiem i cukrem pudrem

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Odwrócone babeczki z jabłkiem i cukrem pudrem

Tanie pączki

Przepis
Średni Do 3 godz
Tanie pączki

Gwiazdkowy torcik

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Gwiazdkowy torcik

Chrusty

Przepis
Średni Do 1 godz
Chrusty

Ciasto babci Marysi

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ciasto babci Marysi

Domek z piernika

Przepis
Trudny Do 3 godz
Domek z piernika

Faworki

Przepis
Łatwy Do 40 min
Faworki

Orzeszki

Przepis
Średni Do 1 godz
Orzeszki

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!