Tosty francuskie z awokado i pomidorami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Tosty francuskie z awokado i pomidorami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1709116666645.jpg&w=3840&q=75)
Tosty francuskie z awokado i pomidorami to idealny wybór na pożywne śniadanie lub kolację. Z pewnością przypadną do gustu każdemu, kto ceni sobie zdrowe i pełne witamin kombinacje kulinarne. Połączenie chrupiącego chleba z delikatnym awokado, jajkiem sadzonym i soczystymi pomidorkami koktajlowymi nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na talerzu. Smacznego!
1
0 / 0
Tosty francuskie z awokado i pomidorami to idealny wybór na pożywne śniadanie lub kolację. Z pewnością przypadną do gustu każdemu, kto ceni sobie zdrowe i pełne witamin kombinacje kulinarne. Połączenie chrupiącego chleba z delikatnym awokado, jajkiem sadzonym i soczystymi pomidorkami koktajlowymi nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na talerzu. Smacznego!
9
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
8 szt. kromki chleba tostowego
2 szt. jajka kurze
150 ml mleko
1 szt. awokado
1 szt. mix sałat
2 łodyga pomidorki koktajlowe
40 g masło
20 g oliwa z oliwek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
W półmisku wymieszać mleko z dwoma jajkami oraz szczyptą soli.
Rozgrzać dobrze patelnię i wrzucić masło.
Chleb tostowy maczać w mieszance jajek i mleka. Usmażyć na złoty kolor.
Dwie gałązki pomidorków polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem i upiec w piekarniku przez około 8 minut w 200°C.
Awokado przekroić na pół, obrać i pokroić w cienkie talarki.
Na patelni po smażeniu tostów usmażyć jajka sadzone.
Na wierzch tosta wyłożyć sałatę oraz awokado. Oprószyć solą i pieprzem. Przykryć drugą kromką chleba, a na wierzch położyć jajko sadzone. Obok podać upieczone pomidorki.