Uśmiech Mikołaja
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_6
![Uśmiech Mikołaja](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975124746.jpeg&w=3840&q=75)
Słodki deser z kremem mascarpone to idealne połączenie dla łakomczuchów.
0
0 / 0
Słodki deser z kremem mascarpone to idealne połączenie dla łakomczuchów.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
4 łyżka cukier
4 szt. jaja l
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
150 śmietanka 30%
200 g serek mascarpone
2 łyżka cukier puder
1 łyżecz. esencja waniliowa
Przygotowanie
Mąkę przesiać przez sitko wymieszać z proszkiem do pieczenia, białka ubić z solą, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać stopniowo mąkę delikatnie mieszając. Gdy otrzymamy jednolitą konsystencję wylać ciasto na blachę, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Papier też możemy wysmarować tłuszczem.
Piec w piekarniku w 180°C przez ok 25 minut. Następnie biszkopt wyłożyć na ściereczkę zwinąć w rulon i pozostawić do wystygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać serek mascarpone oraz kilka kropli esencji waniliowej. Wymieszać i wykładać na upieczony biszkopt.
Jeżeli mamy już gotowy biszkopt, nasączamy go pączem i smarujemy delikatnie kremem. Zwijamy i pozostawiamy do schłodzenia, najlepiej do dnia następnego.