Uśmiech Mikołaja

kontakt_6
Uśmiech Mikołaja

0

0 / 0

Słodki deser z kremem mascarpone to idealne połączenie dla łakomczuchów.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 łyżka mąka lubella puszysta tortowa

4 łyżka cukier

4 szt. jaja l

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szcz. sól

150 śmietanka 30%

200 g serek mascarpone

2 łyżka cukier puder

1 łyżeczka esencja waniliowa

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać przez sitko wymieszać z proszkiem do pieczenia, białka ubić z solą, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać stopniowo mąkę delikatnie mieszając. Gdy otrzymamy jednolitą konsystencję wylać ciasto na blachę, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Papier też możemy wysmarować tłuszczem.

2

Piec w piekarniku w 180°C przez ok 25 minut. Następnie biszkopt wyłożyć na ściereczkę zwinąć w rulon i pozostawić do wystygnięcia.

3

Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać serek mascarpone oraz kilka kropli esencji waniliowej. Wymieszać i wykładać na upieczony biszkopt.

4

Jeżeli mamy już gotowy biszkopt, nasączamy go pączem i smarujemy delikatnie kremem. Zwijamy i pozostawiamy do schłodzenia, najlepiej do dnia następnego.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły