Uramaki z pieczonym łososiem

EkspertOdKuchni
Uramaki z pieczonym łososiem

1

0 / 0

Uramaki to rolki sushi, gdzie ryż znajduje się na zewnątrz, a glony nori wraz z innymi składnikami wewnątrz. Nasza wersja zawiera pieczonego łososia, który doskonale łączy się z delikatnym awokado i świeżą papryką. Całość świetnie smakuje w towarzystwie sosu sojowego, wasabi i marynowanego imbiru. To idealna propozycja na elegancką kolację lub specjalne okazje, która z pewnością zasmakuje fanom dań kuchni japońskiej. Smacznego!

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 g łosoś

200 g ryż do sushi

1 szt. papryka czerwona

1 szt. awokado

4 szt. nori

50 ml sos sojowy

1 szt. wasabi

1 szt. czarnuszka

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz cytrynowy

1 szczyp. imbir mielony

2 łyżka oliwa z oliwek

50 g imbir marynowany

Przygotowanie


1

Łososia oprószamy solą, pieprzem cytrynowym i imbirem. Całość polewamy oliwą. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku na 180°C.

2

W międzyczasie przygotowujemy ryż do sushi według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia.

3

Po wypieczeniu łososia szarpiemy go na drobne kawałki i odkładamy do wystygnięcia.

4

Paprykę czerwoną i awokado kroimy w paski.

5

Na macie bambusowej rozkładamy nori, kładziemy po całości ugotowany ryż i posypujemy czarnuszką.

6

Odwracamy nori z ryżem na drugą stronę. Kładziemy upieczonego łososia, pokrojoną paprykę i awokado. Całość rolujemy.

7

Uramaki z pieczonym łososiem podajemy z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły