Uramaki z pieczonym łososiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Uramaki z pieczonym łososiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1710752713903.jpg&w=3840&q=75)
Uramaki to rolki sushi, gdzie ryż znajduje się na zewnątrz, a glony nori wraz z innymi składnikami wewnątrz. Nasza wersja zawiera pieczonego łososia, który doskonale łączy się z delikatnym awokado i świeżą papryką. Całość świetnie smakuje w towarzystwie sosu sojowego, wasabi i marynowanego imbiru. To idealna propozycja na elegancką kolację lub specjalne okazje, która z pewnością zasmakuje fanom dań kuchni japońskiej. Smacznego!
1
0 / 0
Uramaki to rolki sushi, gdzie ryż znajduje się na zewnątrz, a glony nori wraz z innymi składnikami wewnątrz. Nasza wersja zawiera pieczonego łososia, który doskonale łączy się z delikatnym awokado i świeżą papryką. Całość świetnie smakuje w towarzystwie sosu sojowego, wasabi i marynowanego imbiru. To idealna propozycja na elegancką kolację lub specjalne okazje, która z pewnością zasmakuje fanom dań kuchni japońskiej. Smacznego!
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g łosoś
200 g ryż do sushi
1 szt. papryka czerwona
1 szt. awokado
4 szt. nori
50 ml sos sojowy
1 szt. wasabi
1 szt. czarnuszka
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz cytrynowy
1 szczyp. imbir mielony
2 łyżka oliwa z oliwek
50 g imbir marynowany
Przygotowanie
Łososia oprószamy solą, pieprzem cytrynowym i imbirem. Całość polewamy oliwą. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku na 180°C.
W międzyczasie przygotowujemy ryż do sushi według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia.
Po wypieczeniu łososia szarpiemy go na drobne kawałki i odkładamy do wystygnięcia.
Paprykę czerwoną i awokado kroimy w paski.
Na macie bambusowej rozkładamy nori, kładziemy po całości ugotowany ryż i posypujemy czarnuszką.
Odwracamy nori z ryżem na drugą stronę. Kładziemy upieczonego łososia, pokrojoną paprykę i awokado. Całość rolujemy.
Uramaki z pieczonym łososiem podajemy z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.