Uniwersalna polewa kakaowa do ciast
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
decomorreno
![Uniwersalna polewa kakaowa do ciast](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976824250.jpeg&w=3840&q=75)
Uniwersalna, szybka i prosta polewa kakaową którą można wykorzystać do polania ciast, ciasteczek, babek czy nawet lodów! Jeśli potrzebujecie wersji bez laktozy, masło nożna zastąpić olejem koksowym, a mleko wodą, w takich samych proporcjach.
2
3.5 / 326
Uniwersalna, szybka i prosta polewa kakaową którą można wykorzystać do polania ciast, ciasteczek, babek czy nawet lodów! Jeśli potrzebujecie wersji bez laktozy, masło nożna zastąpić olejem koksowym, a mleko wodą, w takich samych proporcjach.
4
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
3 łyżka kakao decomorreno
4 łyżka masło
6 łyżka cukier puder
2 łyżka mleko uht 3,2%
Przygotowanie
W garnuszku na małym ogniu umieszczamy masło i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru i masła.
Nie zdejmując z palnika garnuszka, dodajemy do rozpuszczonego masła z cukrem kakao oraz mleko. Mieszamy ok 2 minuty do połączenia się składników.
Gdyby polewa była za gęsta należny dodać odrobinę mleka do uzyskania preferowanej konsystencji.
Przed polaniem najlepiej odczekać około 20 min, aby polewa stała się letnia, w tedy będzie ładnie i płynnie się rozprowadzać po cieście, nie robiąc zacieków.