Ulubione penne mojego męża ! Z tuńczykiem...

m7
Ulubione penne  mojego męża ! Z tuńczykiem...

0

0 / 0

Penne na początku robiłam ze zwykłego makaronu uważam, ze z pełnoziarnistym jest zdecydowanie lepsze! Penne to mój dawny eksperyment kulinarny, który na stale wszedł do naszego menu. Polecam! Spróbujcie!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szczyp. bazylia

200 g pełnoziarniste penne lubelli

0.50 szkl. oliwki

1 szt. ząbek czosnku

1 szt. cebula duża

1 szt. pomidory krojone łowicz

1 szt. puszka tuńczyka w dużych kawałkach

3 łyżka oliwa

1 łyżka masło

10 dag. ser żółty

Przygotowanie


1

Na porządną patelnię wlewamy troszkę dobrej oliwy i łyżkę masła. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz cebulę pokrojoną w piórka, cebulka ma nabrać miękkości, dusimy ją. Na uduszoną cebulkę wrzucamy tuńczyka mieszamy wszystko delikatnie co by nie zrobić z tego miazgi.

2

wciskamy do tego ząbek czosnku, i dodajemy pomidorki. Sól, spora ilość bazylii ( świeża mile widziana) .Makaron przygotowujemy wg zaleceń producenta. Penne na talerz, na to tuńczyk, posypać oliwkami i na to ser grubo starty. Na koniec polecam całość przyprószyć odrobinkę świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!!!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

835

kcal

Białka

31

gram

Węglowodany

80

gram

Tłuszcze

41

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły