Ulubione penne mojego męża ! Z tuńczykiem...
m7
Penne na początku robiłam ze zwykłego makaronu uważam, ze z pełnoziarnistym jest zdecydowanie lepsze! Penne to mój dawny eksperyment kulinarny, który na stale wszedł do naszego menu. Polecam! Spróbujcie!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
835
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
41
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Penne na początku robiłam ze zwykłego makaronu uważam, ze z pełnoziarnistym jest zdecydowanie lepsze! Penne to mój dawny eksperyment kulinarny, który na stale wszedł do naszego menu. Polecam! Spróbujcie!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szczyp. bazylia
200 g pełnoziarniste penne lubelli
0.50 szkl. oliwki
1 szt. ząbek czosnku
1 szt. cebula duża
1 szt. pomidory krojone łowicz
1 szt. puszka tuńczyka w dużych kawałkach
3 łyżka oliwa
1 łyżka masło
10 dag. ser żółty
Przygotowanie
Na porządną patelnię wlewamy troszkę dobrej oliwy i łyżkę masła. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz cebulę pokrojoną w piórka, cebulka ma nabrać miękkości, dusimy ją. Na uduszoną cebulkę wrzucamy tuńczyka mieszamy wszystko delikatnie co by nie zrobić z tego miazgi.
wciskamy do tego ząbek czosnku, i dodajemy pomidorki. Sól, spora ilość bazylii ( świeża mile widziana) .Makaron przygotowujemy wg zaleceń producenta. Penne na talerz, na to tuńczyk, posypać oliwkami i na to ser grubo starty. Na koniec polecam całość przyprószyć odrobinkę świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!!!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
835
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
41
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.