Ulubione penne mojego męża ! Z tuńczykiem...
m7
Penne na początku robiłam ze zwykłego makaronu uważam, ze z pełnoziarnistym jest zdecydowanie lepsze! Penne to mój dawny eksperyment kulinarny, który na stale wszedł do naszego menu. Polecam! Spróbujcie!
0
0 / 0
Penne na początku robiłam ze zwykłego makaronu uważam, ze z pełnoziarnistym jest zdecydowanie lepsze! Penne to mój dawny eksperyment kulinarny, który na stale wszedł do naszego menu. Polecam! Spróbujcie!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szcz. bazylia
200 g pełnoziarniste penne lubelli
0.50 szkl. oliwki
1 szt. ząbek czosnku
1 szt. cebula duża
1 szt. pomidory krojone łowicz
1 szt. puszka tuńczyka w dużych kawałkach
3 łyżka oliwa
1 łyżka masło
10 dek. ser żółty
Przygotowanie
Na porządną patelnię wlewamy troszkę dobrej oliwy i łyżkę masła. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz cebulę pokrojoną w piórka, cebulka ma nabrać miękkości, dusimy ją. Na uduszoną cebulkę wrzucamy tuńczyka mieszamy wszystko delikatnie co by nie zrobić z tego miazgi.
wciskamy do tego ząbek czosnku, i dodajemy pomidorki. Sól, spora ilość bazylii ( świeża mile widziana) .Makaron przygotowujemy wg zaleceń producenta. Penne na talerz, na to tuńczyk, posypać oliwkami i na to ser grubo starty. Na koniec polecam całość przyprószyć odrobinkę świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!!!