0

Składniki

1 Szczypta
bazylia
200 Gramów
Pełnoziarniste PENNE LUBELLI
0.5 Szklanki
Oliwki
1 Sztuka
ząbek czosnku
1 Sztuka
Cebula duża
1 Sztuka
Puszka pomidorków
1 Sztuka
Puszka tuńczyka w dużych kawałkach
3 Łyżki
oliwa
1 Łyżka
masło
10 Dekagramów
ser żółty
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Na porządną patelnię wlewamy troszkę dobrej oliwy i łyżkę masła. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz cebulę pokrojoną w piórka, cebulka ma nabrać miękkości, dusimy ją. Na uduszoną cebulkę wrzucamy tuńczyka mieszamy wszystko delikatnie co by nie zrobić z tego miazgi.
  2. wciskamy do tego ząbek czosnku, i dodajemy pomidorki. Sól, spora ilość bazylii ( świeża mile widziana) .Makaron przygotowujemy wg zaleceń producenta. Penne na talerz, na to tuńczyk, posypać oliwkami i na to ser grubo starty. Na koniec polecam całość przyprószyć odrobinkę świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!!!

Opis

Penne na początku robiłam ze zwykłego makaronu uważam, ze z pełnoziarnistym jest zdecydowanie lepsze! Penne to mój dawny eksperyment kulinarny, który na stale wszedł do naszego menu. Polecam! Spróbujcie!

Podobne przepisy

Makaron ze szpinakiem

Łatwy Do 40 min
Makaron ze szpinakiem

Spaghetti z bakłażanem

Łatwy Do 40 min
Spaghetti z bakłażanem

Spaghetti z sosem pomidorowym

Łatwy Do 40 min
Spaghetti z sosem pomidorowym

Wstążki z masłem czosnkowym

Łatwy Do 40 min
Wstążki z masłem czosnkowym

Zapiekanka makaronowa

Średni Do 1 godz
Zapiekanka makaronowa

Cannelloni bez wysiłku

Średni Do 1 godz
Cannelloni bez wysiłku

Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Średni Do 1,5 godz
Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Cannelloni z groszkiem

Średni Do 1 godz
Cannelloni z groszkiem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!