0

Składniki

1 Szczypta
bazylia
200 Gramów
Pełnoziarniste PENNE LUBELLI
0.5 Szklanki
Oliwki
1 Sztuka
ząbek czosnku
1 Sztuka
Cebula duża
1 Sztuka
Puszka pomidorków
1 Sztuka
Puszka tuńczyka w dużych kawałkach
3 Łyżki
oliwa
1 Łyżka
masło
10 Dekagramów
ser żółty
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Na porządną patelnię wlewamy troszkę dobrej oliwy i łyżkę masła. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz cebulę pokrojoną w piórka, cebulka ma nabrać miękkości, dusimy ją. Na uduszoną cebulkę wrzucamy tuńczyka mieszamy wszystko delikatnie co by nie zrobić z tego miazgi.
  2. wciskamy do tego ząbek czosnku, i dodajemy pomidorki. Sól, spora ilość bazylii ( świeża mile widziana) .Makaron przygotowujemy wg zaleceń producenta. Penne na talerz, na to tuńczyk, posypać oliwkami i na to ser grubo starty. Na koniec polecam całość przyprószyć odrobinkę świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!!!

Opis

Penne na początku robiłam ze zwykłego makaronu uważam, ze z pełnoziarnistym jest zdecydowanie lepsze! Penne to mój dawny eksperyment kulinarny, który na stale wszedł do naszego menu. Polecam! Spróbujcie!

Podobne przepisy

Makaron ze szpinakiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Makaron ze szpinakiem

Spaghetti z bakłażanem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Spaghetti z bakłażanem

Spaghetti z sosem pomidorowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Spaghetti z sosem pomidorowym

Wstążki z masłem czosnkowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Wstążki z masłem czosnkowym

Zapiekanka makaronowa

Przepis
Średni Do 1 godz
Zapiekanka makaronowa

Cannelloni bez wysiłku

Przepis
Średni Do 1 godz
Cannelloni bez wysiłku

Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Cannelloni z groszkiem

Przepis
Średni Do 1 godz
Cannelloni z groszkiem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!