Ulubione ciastka na oleju kokosowym

zubd
Ulubione ciastka na oleju kokosowym

0

3.9 / 9

Pyszne ciasteczka z użyciem oleju kokosowego.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

160 g mąka lubella puszysta tortowa

90 g lubella mąka pełne ziarno pszenna

50 g cukier

2 łyżka syrop z daktyli

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szcz. sól

125 g olej kokosowy

2 łyżka ekstrakt waniliowy

2 łyżka ziarna sezamu

0.25 szkl. mleko roślinne

Przygotowanie


1

W misce mieszać oba rodzaje mąk, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać olej kokosowy i rozcierać go palcami z suchymi składnikami, aż powstanie ciasto o konsystencji grubej kaszy.

2

Dolać mleko wymieszane z ekstraktem waniliowym i zagnieść na gładkie ciasto.

3

Rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 - 5 mm. Ciasto najlepiej rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia.

4

Z rozwałkowanego ciasta wycinać odpowiadające nam kształty i przenieść ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 15 min (czas pieczenia może się wahać w zależności od rodzaju piekarnika). Ciastka muszą się lekko zarumienić.

5

Po upieczeniu ostudzić je na blaszce lub przenieść na talerz za pomocą łopatki kuchennej.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły