Ulubione ciastka na oleju kokosowym
zubd
Pyszne ciasteczka z użyciem oleju kokosowego.
0
3.9 / 9
Pyszne ciasteczka z użyciem oleju kokosowego.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
160 g mąka lubella puszysta tortowa
90 g lubella mąka pełne ziarno pszenna
50 g cukier
2 łyżka syrop z daktyli
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 szcz. sól
125 g olej kokosowy
2 łyżka ekstrakt waniliowy
2 łyżka ziarna sezamu
0.25 szkl. mleko roślinne
Przygotowanie
W misce mieszać oba rodzaje mąk, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać olej kokosowy i rozcierać go palcami z suchymi składnikami, aż powstanie ciasto o konsystencji grubej kaszy.
Dolać mleko wymieszane z ekstraktem waniliowym i zagnieść na gładkie ciasto.
Rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 - 5 mm. Ciasto najlepiej rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia.
Z rozwałkowanego ciasta wycinać odpowiadające nam kształty i przenieść ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 15 min (czas pieczenia może się wahać w zależności od rodzaju piekarnika). Ciastka muszą się lekko zarumienić.
Po upieczeniu ostudzić je na blaszce lub przenieść na talerz za pomocą łopatki kuchennej.