Ciasteczka owsiane z rodzynkami na oleju kokosowym

Lubella
Ciasteczka owsiane z rodzynkami na oleju kokosowym

0

3.9 / 9

Szukasz zdrowego i pysznego przepisu na domowe ciasteczka? Te ciasteczka owsiane z rodzynkami na oleju kokosowym z dodatkiem mąki pszennej i orkiszowej to idealna przekąska dla całej rodziny. Są chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i pełne naturalnej słodyczy. Dzięki użyciu oleju kokosowego i płatków owsianych są nie tylko smaczne, ale i pożywne. Doskonałe do kawy, na drugie śniadanie lub jako zdrowa przekąska do szkoły czy pracy.

9

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

150 g płatki owsiane górskie

50 g mąka orkiszowa

50 g mąka pszenna lubella

100 ml olej kokosowy

100 ml miód lub syrop klonowy

1 szt. jajko

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

80 g rodzynki

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).

2

W misce wymieszaj suche składniki: płatki owsiane, mąkę pszenną i orkiszową, proszek do pieczenia, cynamon, sól.

3

W drugiej misce wymieszaj: rozpuszczony olej kokosowy, miód lub syrop klonowy, jajko – aż do uzyskania jednolitej masy.

4

Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.

5

Dodaj rodzynki.

6

Formuj małe kulki, spłaszcz je lekko i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zostaw odstępy – lekko się rozpłyną).

7

Piecz przez 10–12 minut, aż brzegi będą lekko złote.

8

Po upieczeniu odstaw na kilka minut, by stwardniały – potem zdejmij z blachy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

409

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

43

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły