Udziec indyczy ze śliwkami z szynkowaru
m7
Pyszny jako dodatek do pieczywa
0
0 / 0
Pyszny jako dodatek do pieczywa
10
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg udziec indyka ze skórą
1 szcz. tymianek
1 szcz. cząber
1 szcz. gałka muszkatołowa
1 łyżeczka papryka czerwona słodka
1 łyżeczka sól
0.50 łyżeczka majeranek
1 łyżeczka mąka kukurydziana
100 g śliwki suszone
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Udziec oczyścić, naciąć tak by powstał prostokąt.
wszystkie przyprawy wymieszać i posypać mięso z obu stron, do środka włożyć suszone śliwki i zawinąć je do środka,
dobrze ścisnąć, wierzch posmarować oliwą i włożyć do woreczka, po czym wcisnąć do szynkowaru, zamknąć i odstawić do lodówki na ok 12 godzin.
Zanurzyć szynkowar do ok 8/10 wysokości. doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień tak by od dna odrywaly sie tylko pojedyncze bąble powietrza ..
parować pod przykryciem 2 godziny. Po tym czasie wyjąć z wrzątku i wstawić do zimnej wody do wystudzenia.
wyjąć mięso kiedy juz jest zimne.