Udziec indyczy ze śliwkami z szynkowaru

m7
Udziec indyczy ze śliwkami z szynkowaru

0

0 / 0

Pyszny jako dodatek do pieczywa

10

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg udziec indyka ze skórą

1 szczyp. tymianek

1 szczyp. cząber

1 szczyp. gałka muszkatołowa

1 łyżecz. papryka czerwona słodka

1 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. majeranek

1 łyżecz. mąka kukurydziana

100 g śliwki suszone

1 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Udziec oczyścić, naciąć tak by powstał prostokąt.

2

wszystkie przyprawy wymieszać i posypać mięso z obu stron, do środka włożyć suszone śliwki i zawinąć je do środka,

3

dobrze ścisnąć, wierzch posmarować oliwą i włożyć do woreczka, po czym wcisnąć do szynkowaru, zamknąć i odstawić do lodówki na ok 12 godzin.

4

Zanurzyć szynkowar do ok 8/10 wysokości. doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień tak by od dna odrywaly sie tylko pojedyncze bąble powietrza ..

5

parować pod przykryciem 2 godziny. Po tym czasie wyjąć z wrzątku i wstawić do zimnej wody do wystudzenia.

6

wyjąć mięso kiedy juz jest zimne.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

141

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

7

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły