Udziec indyczy ze śliwkami z szynkowaru

m7
Udziec indyczy ze śliwkami z szynkowaru

0

0 / 0

Pyszny jako dodatek do pieczywa

10

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg udziec indyka ze skórą

1 szcz. tymianek

1 szcz. cząber

1 szcz. gałka muszkatołowa

1 łyżeczka papryka czerwona słodka

1 łyżeczka sól

0.50 łyżeczka majeranek

1 łyżeczka mąka kukurydziana

100 g śliwki suszone

1 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Udziec oczyścić, naciąć tak by powstał prostokąt.

2

wszystkie przyprawy wymieszać i posypać mięso z obu stron, do środka włożyć suszone śliwki i zawinąć je do środka,

3

dobrze ścisnąć, wierzch posmarować oliwą i włożyć do woreczka, po czym wcisnąć do szynkowaru, zamknąć i odstawić do lodówki na ok 12 godzin.

4

Zanurzyć szynkowar do ok 8/10 wysokości. doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień tak by od dna odrywaly sie tylko pojedyncze bąble powietrza ..

5

parować pod przykryciem 2 godziny. Po tym czasie wyjąć z wrzątku i wstawić do zimnej wody do wystudzenia.

6

wyjąć mięso kiedy juz jest zimne.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły