Udka z ryżem
m7
0
0 / 0
Udka z przyprawą węgierską i ryżem tri kolory.....
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka sól
4 l woda
4 szt. udko z kurczaka
1 szt. ząbek czosnku
4 szt. ryż biały
2 łyżka przyprawa do kurczaka
0.50 łyżeczka pieprz
Przygotowanie
Udka umyć, osuszyć i natrzeć wszystkimi przyprawami oprócz kostki czosnkowej.
Odstawić na około godzinę.
Po tym czasie udka ułożyć na blaszce, po wierzchu skruszyć kostkę czosnkową.
Blachę z udami wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 50-55 minut.
W czasie jak pieką się uda ugotować ryż. W garnku zagotować wodę z solą. Włożyć saszetki i gotować na małym ogniu 10 minut.
Następnie odlać wodę, rozciąć saszetki, wrzucić ryż do garnka, przykryć pokrywką i odstawić do odparowania najlepiej pod kołdrę na 20 minut.
Gdy uda się upieką a ryż odparuje i będzie bardzo sypki nałożyć na talerze i podawać z dowolną surówką.