Udka z kurczaka grillowane

Kotlin
Udka z kurczaka grillowane

0

5 / 1

Grillowane udka z kurczaka to idealne połączenie soczystego mięsa i aromatycznej marynaty. Idealne na rodzinny obiad, letnie grillowanie w ogrodzie lub spotkanie z przyjaciółmi. Doskonale komponują się z pieczonymi ziemniakami, chrupiącą sałatą lub klasycznym colesławem.

11

Składniki

160 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

8 szt. udka z kurczaka

4 łyżka ketchup kotlin łagodny

2 łyżka miód

3 łyżka olej roślinny

2 łyżka sos sojowy

2 szt. ząbki czosnku

1 łyżecz. papryka słodka mielona

0.50 łyżecz. papryka ostra mielona

0.50 łyżecz. pieprz czarny mielony

1 szczyp. sól do smaku

1 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie


1

W dużej misce wymieszaj ketchup, miód, olej, sos sojowy, czosnek, paprykę słodką i ostrą, pieprz oraz sok z cytryny. Dopraw solą według uznania. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.

2

Udka z kurczaka dokładnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.

3

Ostrym nożem wykonaj delikatne nacięcia na mięsie, aby marynata lepiej się wchłonęła.

4

Włóż udka do marynaty, dokładnie je w niej obtaczając. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

5

Przygotuj grill (węglowy lub gazowy) i rozgrzej go do średniej temperatury. Jeśli grillujesz w piekarniku, ustaw funkcję grilla i nagrzej do 200°C.

6

Wyjmij udka z marynaty, pozostawiając resztki marynaty w misce – przyda się podczas grillowania.

7

Grilluj udka na średnim ogniu przez około 25-30 minut, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą. Dzięki temu mięso będzie soczyste i nabierze pięknej, błyszczącej glazury.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

299

kcal

Białka

21

gram

Węglowodany

2

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły