UDKA - UDZIKI Z KURCZAKA W OSTREJ PANIERCE
m7
udziki na ostro - zachwycą każdego :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
328
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
udziki na ostro - zachwycą każdego :)
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
6 łyżecz. ocet balsamiczny
8 szt. udko z kurczaka
2 szt. jajko
1 szt. bazylia
1 szt. czosnek
1 szt. przyprawa do kurczaka
8 łyżka bułka tarta
5 łyżka mąka krupczatka lubella
3 łyżka papryka ostra
Przygotowanie
Udka z kurczaka myjemy i dobrze osączamy z wody - najlepiej wytrzeć
ręczniczkami kuchennymi.
Udka obsypujemy solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią, przyprawą do
kurczaka. Na każde udko lejemy ok. 1/2 łyżeczki octu balsamicznego.
Tak przyprawione udka wstawiamy przynajmniej na 2h do lodówki (najlepiej na
noc).
przygotowujemy w 3 miseczkach:
W 1 - mąkę krupczatkę mieszamy z ostrą papryką, w 2 - rozbijamy jajka,
do 3 - wsypujemy bułkę tartą. udka kolejno: obtaczamy w mące z papryką,
następnie w jajku a potem w bułce. Koniecznie w takiej kolejności.
Obsmażamy udka na rumiano na oliwie z dodatkiem masła (ok. 2 łyżek
masła ).
Tak obsmażone kurczaki układamy w naczyniu żaroodpornym (jeśli ktoś
lubi polecam dno naczynia wyłożyć grubymi piórkami cebuli) i pieczemy około
30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
smacznego:)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
328
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.