UDKA - UDZIKI Z KURCZAKA W OSTREJ PANIERCE

m7
UDKA - UDZIKI Z KURCZAKA W OSTREJ PANIERCE

Średnia 0 / 0

Oceń!

udziki na ostro - zachwycą każdego :)

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

6 łyżecz. ocet balsamiczny

8 szt. udko z kurczaka

2 szt. jajko

1 szt. bazylia

1 szt. czosnek

1 szt. przyprawa do kurczaka

8 łyżka bułka tarta

5 łyżka mąka krupczatka lubella

3 łyżka papryka ostra

Przygotowanie


Udka z kurczaka myjemy i dobrze osączamy z wody - najlepiej wytrzeć

ręczniczkami kuchennymi.

Udka obsypujemy solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią, przyprawą do

kurczaka. Na każde udko lejemy ok. 1/2 łyżeczki octu balsamicznego.

Tak przyprawione udka wstawiamy przynajmniej na 2h do lodówki (najlepiej na

noc).

przygotowujemy w 3 miseczkach:

W 1 - mąkę krupczatkę mieszamy z ostrą papryką, w 2 - rozbijamy jajka,

do 3 - wsypujemy bułkę tartą. udka kolejno: obtaczamy w mące z papryką,

następnie w jajku a potem w bułce. Koniecznie w takiej kolejności.

Obsmażamy udka na rumiano na oliwie z dodatkiem masła (ok. 2 łyżek

masła ).

Tak obsmażone kurczaki układamy w naczyniu żaroodpornym (jeśli ktoś

lubi polecam dno naczynia wyłożyć grubymi piórkami cebuli) i pieczemy około

30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

smacznego:)

Wartości odżywcze na porcję


Energia

328

kcal

Białka

36

gram

Węglowodany

16

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły