Udka pieczone wyjątkowe
m7
chrupiący drób
1
0 / 0
chrupiący drób
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kost. bazylia
1 kost. czosnek
3 szt. cebula czerwona
1 szt. przyprawa do dań z grilla
6 szt. udko z kurczaka
8 łyżka olej
7 łyżka sos sojowy
3 łyżka przyprawa typu vegeta
Przygotowanie
Udka umyć i dokładnie osuszyć. Olej, sos sojowy, vegetę, sól, pieprz
wymieszać, dodać skruszoną kostkę bazylii i czosnku i znowu dokładnie
wymieszać. Ułożyć w naczyniu udka, najlepiej jedno obok drugiego. Udka
układamy górną stroną do dna naczynia. Przygotowanym sosem polać kurczaki.
Odstawić na noc (najlepiej przejdą przyprawami). Następnie kroimy cebulę w
piórka, układamy ją na dnie naczynia żaroodpornego lub na dnie torebki do
pieczenia- trudniejsza wersja. Wyjmujemy z zalewy udka i wykładamy je tym
razem górą do wierzchu, posypujemy przyprawą grill i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Podajemy z ziemniakami, ryżem, frytkami bądź pieczonymi ziemniaczkami.