Udka pieczone
Kotlin
Pieczone udka to doskonały dodatek do obiadu. Świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami, sezonowymi warzywami, purée ziemniaczanym lub świeżą sałatką. Aromatyczna marynata na bazie oliwy, sosu sojowego, miodu, ketchupu i czosnku z pewnością przypadnie do gustu fanom słodko-ostrych połączeń kulinarnych.
0
0 / 0
Pieczone udka to doskonały dodatek do obiadu. Świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami, sezonowymi warzywami, purée ziemniaczanym lub świeżą sałatką. Aromatyczna marynata na bazie oliwy, sosu sojowego, miodu, ketchupu i czosnku z pewnością przypadnie do gustu fanom słodko-ostrych połączeń kulinarnych.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
300 g udko z kurczaka
3 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżka sos sojowy
1 łyżka miód
3 szt. ząbek czosnku
1 łyżecz. papryka słodka mielona
1 łyżecz. papryka ostra mielona
2 łyżka kotlin ketchup pikantny
Przygotowanie
W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sos sojowy, miód, ząbki czosnku starte na tarce, ketchup, paprykę słodką i paprykę ostrą.
Udka dokładnie umyj i osusz. Następnie umieść je w misce z marynatą, dobrze pokrywając każdy kawałek. Możesz także naciąć skórę udek w kilku miejscach, aby lepiej wchłonęły marynatę. Odstaw na co najmniej 30 minut (możesz również marynować przez kilka godzin w lodówce).
Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra-dół). Wyłóż blachę papierem do pieczenia lub posmaruj ją oliwą. Ułóż udka na blaszce.
Piecz przez około 40-50 minut, aż skórka będzie złocista i chrupiąca, a mięso dobrze upieczone.