Udka pieczone

Kotlin
Udka pieczone

0

0 / 0

Pieczone udka to doskonały dodatek do obiadu. Świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami, sezonowymi warzywami, purée ziemniaczanym lub świeżą sałatką. Aromatyczna marynata na bazie oliwy, sosu sojowego, miodu, ketchupu i czosnku z pewnością przypadnie do gustu fanom słodko-ostrych połączeń kulinarnych.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

300 g udko z kurczaka

3 łyżka oliwa z oliwek

2 łyżka sos sojowy

1 łyżka miód

3 szt. ząbek czosnku

1 łyżecz. papryka słodka mielona

1 łyżecz. papryka ostra mielona

2 łyżka kotlin ketchup pikantny

Przygotowanie


1

W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sos sojowy, miód, ząbki czosnku starte na tarce, ketchup, paprykę słodką i paprykę ostrą.

2

Udka dokładnie umyj i osusz. Następnie umieść je w misce z marynatą, dobrze pokrywając każdy kawałek. Możesz także naciąć skórę udek w kilku miejscach, aby lepiej wchłonęły marynatę. Odstaw na co najmniej 30 minut (możesz również marynować przez kilka godzin w lodówce).

3

Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra-dół). Wyłóż blachę papierem do pieczenia lub posmaruj ją oliwą. Ułóż udka na blaszce.

4

Piecz przez około 40-50 minut, aż skórka będzie złocista i chrupiąca, a mięso dobrze upieczone.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły