Example thumb
0

Składniki

1 Szczypta
pieprz
3 Szczypty
Sól czosnkowa
0.5 Kostki
masło
4 Sztuki
Udka kurze ze skórą
1 Łyżka
majeranek
10 Łyżek
olej
2 Łyżki
papryka czerwona
2 Łyżki
przyprawa typu vegeta
80 Dekagramów
ziemniaki
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Udka dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć.
  2. Do miski wlać kilka łyżek oleju i dosypać każdej przyprawy.
  3. Wymieszać przyprawy z olejem i nacierać nimi udka. Pozostawić na godzinę udka w maceracie.
  4. W między czasie obierz ziemniaki, duże przekrój na połówki.
  5. Udka ułożyć na blasze, włożyć pół kostki masła i podsmażyć na ogniu na kuchence.
  6. Rozgrzać piekarnik, podlać udka przegotowaną wodą i piec ok. 50 minut. Co jakiś czas zajrzeć i polać wytworzonym sosikem. Nie przewracać udek, skórka sama się zarumieni i będzie chrupka.
  7. 10 minut od włożenia udek do piekarnika zacznij gotować ziemniaki w osolonej wodzie przez 20 minut, następnie odcedź i włóż na blachę do pieczonego kurczaka, co jakiś czas polewając je także sosem z kurczaka.

Opis

Podawać z surówkami.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!