0

Składniki

1 Szczypta
pieprz
3 Szczypty
Sól czosnkowa
0.5 Kostki
masło
4 Sztuki
Udka kurze ze skórą
1 Łyżka
majeranek
10 Łyżek
olej
2 Łyżki
papryka czerwona
2 Łyżki
przyprawa typu vegeta
80 Dekagramów
ziemniaki
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Udka dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć.
  2. Do miski wlać kilka łyżek oleju i dosypać każdej przyprawy.
  3. Wymieszać przyprawy z olejem i nacierać nimi udka. Pozostawić na godzinę udka w maceracie.
  4. W między czasie obierz ziemniaki, duże przekrój na połówki.
  5. Udka ułożyć na blasze, włożyć pół kostki masła i podsmażyć na ogniu na kuchence.
  6. Rozgrzać piekarnik, podlać udka przegotowaną wodą i piec ok. 50 minut. Co jakiś czas zajrzeć i polać wytworzonym sosikem. Nie przewracać udek, skórka sama się zarumieni i będzie chrupka.
  7. 10 minut od włożenia udek do piekarnika zacznij gotować ziemniaki w osolonej wodzie przez 20 minut, następnie odcedź i włóż na blachę do pieczonego kurczaka, co jakiś czas polewając je także sosem z kurczaka.

Opis

Podawać z surówkami.

Podobne przepisy

Cannelloni z groszkiem

Średni Do 1 godz
Cannelloni z groszkiem

Kaczka z owocami

Średni Ponad 3 godz
Kaczka z owocami

Klopsiki orzechowe

Łatwy Do 1 godz
Klopsiki orzechowe

Kotleciki z młodej kapusty

Łatwy Do 1 godz
Kotleciki z młodej kapusty

Kotlety jajeczno - pieczarkowe

Łatwy Do 1 godz
Kotlety jajeczno - pieczarkowe

Kurczak z pieczarkami w śmietanie

Łatwy Do 1 godz
Kurczak z pieczarkami w śmietanie

Łosoś saute z ogórkiem

Łatwy Do 1 godz
Łosoś saute z ogórkiem

Polędwiczki z warzywami

Średni Do 1 godz
Polędwiczki z warzywami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!