Udka kurczaka z pieczonymi ziemniakami
m7
Podawać z surówkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
964
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
79
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Podawać z surówkami.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
3 szczyp. sól czosnkowa
0.50 kostka masło
4 szt. udka kurze ze skórą
1 łyżka majeranek
10 łyżka olej
2 łyżka papryka czerwona
2 łyżka przyprawa typu vegeta
80 dag. ziemniaki
Przygotowanie
Udka dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć.
Do miski wlać kilka łyżek oleju i dosypać każdej przyprawy.
Wymieszać przyprawy z olejem i nacierać nimi udka. Pozostawić na godzinę udka w maceracie.
W między czasie obierz ziemniaki, duże przekrój na połówki.
Udka ułożyć na blasze, włożyć pół kostki masła i podsmażyć na ogniu na kuchence.
Rozgrzać piekarnik, podlać udka przegotowaną wodą i piec ok. 50 minut. Co jakiś czas zajrzeć i polać wytworzonym sosikem. Nie przewracać udek, skórka sama się zarumieni i będzie chrupka.
10 minut od włożenia udek do piekarnika zacznij gotować ziemniaki w osolonej wodzie przez 20 minut, następnie odcedź i włóż na blachę do pieczonego kurczaka, co jakiś czas polewając je także sosem z kurczaka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
964
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
79
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.