Udka kurczaka z pieczonymi ziemniakami

m7
Udka kurczaka z pieczonymi ziemniakami

0

0 / 0

Podawać z surówkami.

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. pieprz

3 szczyp. sól czosnkowa

0.50 kostka masło

4 szt. udka kurze ze skórą

1 łyżka majeranek

10 łyżka olej

2 łyżka papryka czerwona

2 łyżka przyprawa typu vegeta

80 dag. ziemniaki

Przygotowanie


1

Udka dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć.

2

Do miski wlać kilka łyżek oleju i dosypać każdej przyprawy.

3

Wymieszać przyprawy z olejem i nacierać nimi udka. Pozostawić na godzinę udka w maceracie.

4

W między czasie obierz ziemniaki, duże przekrój na połówki.

5

Udka ułożyć na blasze, włożyć pół kostki masła i podsmażyć na ogniu na kuchence.

6

Rozgrzać piekarnik, podlać udka przegotowaną wodą i piec ok. 50 minut. Co jakiś czas zajrzeć i polać wytworzonym sosikem. Nie przewracać udek, skórka sama się zarumieni i będzie chrupka.

7

10 minut od włożenia udek do piekarnika zacznij gotować ziemniaki w osolonej wodzie przez 20 minut, następnie odcedź i włóż na blachę do pieczonego kurczaka, co jakiś czas polewając je także sosem z kurczaka.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

964

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

34

gram

Tłuszcze

79

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły