Udka kacze w sosie jałowcowo-cząberowym
m7
Aromatyczne udka z kaczki w sosie jałowcowym z cząbrem. Wyjątkowy przepis na udka, który zadowoli najbardziej wymagających fanów kaczki.
0
0 / 0
Aromatyczne udka z kaczki w sosie jałowcowym z cząbrem. Wyjątkowy przepis na udka, który zadowoli najbardziej wymagających fanów kaczki.
7
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 bulion drobiowy
2 łyżecz. cząber
1 łyżecz. sól
4 szt. kaczka cała
20 szt. owoc jałowca
4 łyżka olej z pestek winogron
1 łyżka mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
W moździerzu ucieramy jałowiec wraz z cząbrem. Dodajemy olej, mieszamy i mamy gotową marynatę. Udka (mogą też być skrzydełka) nacieramy solą następnie zalewamy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.
Na rozgrzanej patelni smażymy mięso wraz z marynatą z dwóch stron na rumiano. Odlewamy część tłuszczu, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie lekko odchodzić do kości (ok. 40 min).
Pod koniec sos zaciągamy mąką, jeśli nie posiada odpowiedniej konsystencji i gotowe.