Udka kacze w sosie jałowcowo-cząberowym

m7
Udka kacze w sosie jałowcowo-cząberowym

0

0 / 0

Aromatyczne udka z kaczki w sosie jałowcowym z cząbrem. Wyjątkowy przepis na udka, który zadowoli najbardziej wymagających fanów kaczki.

7

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 bulion drobiowy

2 łyżeczka cząber

1 łyżeczka sól

4 szt. kaczka cała

20 szt. owoc jałowca

4 łyżka olej z pestek winogron

1 łyżka mąka pszenna tortowa

Przygotowanie


1

W moździerzu ucieramy jałowiec wraz z cząbrem. Dodajemy olej, mieszamy i mamy gotową marynatę. Udka (mogą też być skrzydełka) nacieramy solą następnie zalewamy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.

2

Na rozgrzanej patelni smażymy mięso wraz z marynatą z dwóch stron na rumiano. Odlewamy część tłuszczu, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie lekko odchodzić do kości (ok. 40 min).

3

Pod koniec sos zaciągamy mąką, jeśli nie posiada odpowiedniej konsystencji i gotowe.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły