Ucierane ciasto ze śliwkami

mariola85
Ucierane ciasto ze śliwkami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Bardzo dobre ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką. Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które błyskawicznie znika z talerzy.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

4 szt. jaja kurze całe

2 szt. jabłka

25 dag. masło

25 dag. cukru

25 dag. mąka lubella puszysta krupczatka

25 dag. śliwki węgierki

5 dag. mąka lubella puszysta krupczatka

5 dag. masło

5 dag. cukier puder

Przygotowanie


Śliwki myjemy, suszymy usuwamy pestki.

Jabłka myjemy obieramy ze skórki, kroimy w plasterki.

Z mąki, masła oraz cukru pudru robimy kruszonkę.

Pozostałe masło ucieramy z cukrem na puch, stopniowo dodajemy żółtka cały czas ucierając.

W osobnej misce ubijamy białka na pianę.

Do masy z masła, cukru i żółtek dodajemy po łyżce maki i piany z białek, ciągle ucierając.

Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Na cieście rozkładamy owoce na przemian warstwa jabłek i połówki śliwek, owoce posypujemy kruszonką.

Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

839

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

99

gram

Tłuszcze

45

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły