Ucierane ciasto ze śliwkami

mariola85
Ucierane ciasto ze śliwkami

0

0 / 0

Bardzo dobre ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką. Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które błyskawicznie znika z talerzy.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

4 szt. jaja kurze całe

2 szt. jabłka

25 dek. masło

25 dek. cukru

25 dek. mąka lubella puszysta krupczatka

25 dek. śliwki węgierki

5 dek. mąka lubella puszysta krupczatka

5 dek. masło

5 dek. cukier puder

Przygotowanie


1

Śliwki myjemy, suszymy usuwamy pestki.

2

Jabłka myjemy obieramy ze skórki, kroimy w plasterki.

3

Z mąki, masła oraz cukru pudru robimy kruszonkę.

4

Pozostałe masło ucieramy z cukrem na puch, stopniowo dodajemy żółtka cały czas ucierając.

5

W osobnej misce ubijamy białka na pianę.

6

Do masy z masła, cukru i żółtek dodajemy po łyżce maki i piany z białek, ciągle ucierając.

7

Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

8

Na cieście rozkładamy owoce na przemian warstwa jabłek i połówki śliwek, owoce posypujemy kruszonką.

9

Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły