Ucierane ciasto ze śliwkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
mariola85
![Ucierane ciasto ze śliwkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F7159-1702057999376.jpeg&w=3840&q=75)
Bardzo dobre ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką. Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które błyskawicznie znika z talerzy.
0
0 / 0
Bardzo dobre ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką. Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które błyskawicznie znika z talerzy.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
4 szt. jaja kurze całe
2 szt. jabłka
25 dag. masło
25 dag. cukru
25 dag. mąka lubella puszysta krupczatka
25 dag. śliwki węgierki
5 dag. mąka lubella puszysta krupczatka
5 dag. masło
5 dag. cukier puder
Przygotowanie
Śliwki myjemy, suszymy usuwamy pestki.
Jabłka myjemy obieramy ze skórki, kroimy w plasterki.
Z mąki, masła oraz cukru pudru robimy kruszonkę.
Pozostałe masło ucieramy z cukrem na puch, stopniowo dodajemy żółtka cały czas ucierając.
W osobnej misce ubijamy białka na pianę.
Do masy z masła, cukru i żółtek dodajemy po łyżce maki i piany z białek, ciągle ucierając.
Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Na cieście rozkładamy owoce na przemian warstwa jabłek i połówki śliwek, owoce posypujemy kruszonką.
Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.