Ucierane ciasto ze śliwkami

mariola85

Bardzo dobre ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką. Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które błyskawicznie znika z talerzy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
839
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
99
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Bardzo dobre ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką. Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które błyskawicznie znika z talerzy.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
4 szt. jaja kurze całe
2 szt. jabłka
25 dag. masło
25 dag. cukru
25 dag. mąka lubella puszysta krupczatka
25 dag. śliwki węgierki
5 dag. mąka lubella puszysta krupczatka
5 dag. masło
5 dag. cukier puder
Przygotowanie
Śliwki myjemy, suszymy usuwamy pestki.
Jabłka myjemy obieramy ze skórki, kroimy w plasterki.
Z mąki, masła oraz cukru pudru robimy kruszonkę.
Pozostałe masło ucieramy z cukrem na puch, stopniowo dodajemy żółtka cały czas ucierając.
W osobnej misce ubijamy białka na pianę.
Do masy z masła, cukru i żółtek dodajemy po łyżce maki i piany z białek, ciągle ucierając.
Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Na cieście rozkładamy owoce na przemian warstwa jabłek i połówki śliwek, owoce posypujemy kruszonką.
Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
839
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
99
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.