Ucierane ciasto ze śliwkami

m7
Ucierane ciasto ze śliwkami

0

0 / 0

Proste, ucierane ciasto ze śliwkami to obowiązkowy deser jesienią. Błyskawiczne do zrobienia ciasto.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

75 mleko uht 3,2%

1 łyżecz. proszek do pieczenia

0.75 szkl. cukier

4 szt. jaja kurze całe

8 szt. śliwki

12.50 dag. masło roślinne

30 dag. mąka pszenna tortowa

Przygotowanie


1

Masło rozpuszczamy i studzimy. Całe jajka ucieramy z cukrem, aż uzyskamy jednolitą, dość puszystą masę. Następnie dodajemy roztopione masło.

2

Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy mleko. Na koniec należy delikatnie wmieszać mąkę i proszek do pieczenia.

3

Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem blaszki, na wierzchu ułożyć połówki śliwek.

4

Piec je przez około 40- 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

313

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

42

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły