Ucierane ciasto ze śliwkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ucierane ciasto ze śliwkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976247851.jpeg&w=3840&q=75)
Proste, ucierane ciasto ze śliwkami to obowiązkowy deser jesienią. Błyskawiczne do zrobienia ciasto.
0
0 / 0
Proste, ucierane ciasto ze śliwkami to obowiązkowy deser jesienią. Błyskawiczne do zrobienia ciasto.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
75 mleko uht 3,2%
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.75 szkl. cukier
4 szt. jaja kurze całe
8 szt. śliwki
12.50 dag. masło roślinne
30 dag. mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
Masło rozpuszczamy i studzimy. Całe jajka ucieramy z cukrem, aż uzyskamy jednolitą, dość puszystą masę. Następnie dodajemy roztopione masło.
Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy mleko. Na koniec należy delikatnie wmieszać mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem blaszki, na wierzchu ułożyć połówki śliwek.
Piec je przez około 40- 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.