Tzatziki (Cacyki)

m7
Tzatziki (Cacyki)

0

3.4 / 46

Tzatziki to grecki sos podawany jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych, jednak oryginalnie podawany jako dip. Jest najpopularniejszą przystawką w kuchni greckiej. Przez niektórych Tzatziki nazywane Cacyki, Dziadziki, jedno jest pewne, doskonałe na letnią przekąskę, świetnie orzeźwiające i bardzo smaczne.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

250 jogurt bałkański

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 łyżeczka oliwa

1 szt. ogórek

1 szt. czosnek

1 łyżka koper ogrodowy

Przygotowanie


1

Ogórka należy umyć, zetrzeć na tarce na większych oczkach, posolić i zostawić na pół godzinki. Po tym czasie odsączyć go z soku, dodać przeciśnięte ząbki czosnku.

2

Wymieszać wszystko z jogurtem, doprawić do smaku pieprzem i ew. solą. Dodać drobno posiekany koperek, ew. skropić odrobiną oliwy.

3

Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły