0

Składniki

250 Mililitrów
Jogurt bałkański
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Łyżeczka
oliwa
1 Sztuka
ogórek
1 Sztuka
czosnek
1 Łyżka
koper ogrodowy
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ogórka należy umyć, zetrzeć na tarce na większych oczkach, posolić i zostawić na pół godzinki. Po tym czasie odsączyć go z soku, dodać przeciśnięte ząbki czosnku.
  2. Wymieszać wszystko z jogurtem, doprawić do smaku pieprzem i ew. solą. Dodać drobno posiekany koperek, ew. skropić odrobiną oliwy.
  3. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Opis

Tzatziki to grecki sos podawany jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych, jednak oryginalnie podawany jako dip. Jest najpopularniejszą przystawką w kuchni greckiej. Przez niektórych Tzatziki nazywane Cacyki, Dziadziki, jedno jest pewne, doskonałe na letnią przekąskę, świetnie orzeźwiające i bardzo smaczne.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!