Tzatziki (Cacyki)

m7

Tzatziki to grecki sos podawany jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych, jednak oryginalnie podawany jako dip. Jest najpopularniejszą przystawką w kuchni greckiej. Przez niektórych Tzatziki nazywane Cacyki, Dziadziki, jedno jest pewne, doskonałe na letnią przekąskę, świetnie orzeźwiające i bardzo smaczne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
444
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.4 / 46
Tzatziki to grecki sos podawany jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych, jednak oryginalnie podawany jako dip. Jest najpopularniejszą przystawką w kuchni greckiej. Przez niektórych Tzatziki nazywane Cacyki, Dziadziki, jedno jest pewne, doskonałe na letnią przekąskę, świetnie orzeźwiające i bardzo smaczne.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
250 jogurt bałkański
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. oliwa
1 szt. ogórek
1 szt. czosnek
1 łyżka koper ogrodowy
Przygotowanie
Ogórka należy umyć, zetrzeć na tarce na większych oczkach, posolić i zostawić na pół godzinki. Po tym czasie odsączyć go z soku, dodać przeciśnięte ząbki czosnku.
Wymieszać wszystko z jogurtem, doprawić do smaku pieprzem i ew. solą. Dodać drobno posiekany koperek, ew. skropić odrobiną oliwy.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
444
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.