Twarożek ziołowy
m7
Uwaga! - jeśli ktoś chciałby zmienić krem serowy na sos, np. Do mięsnego fondue lub dressing o sałatki, wystarczy po prostu zastąpić wodę mineralną smietanką. - ziołowy krem serowy można wykorzystać jako nadzienie do ptysiów lub przybranie selera naciowego- doskonałe jako zakaska do wina lub aperitifów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
192
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Uwaga! - jeśli ktoś chciałby zmienić krem serowy na sos, np. Do mięsnego fondue lub dressing o sałatki, wystarczy po prostu zastąpić wodę mineralną smietanką. - ziołowy krem serowy można wykorzystać jako nadzienie do ptysiów lub przybranie selera naciowego- doskonałe jako zakaska do wina lub aperitifów.
12
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. papryka słodka
1 łyżecz. sok z cytryny
2 szt. czosnek
1 szt. nać pietruszki
1 szt. bazylia
1 szt. szczypiorek
1 szt. koper ogrodowy
1 szt. rzeżucha
6 łyżka woda mineralna
40 dag. twaróg tłusty
Przygotowanie
Twaróg włożyć do miski i rozmieszać z wodą mineralną na kremową masę.
Obrany czosnek wycisnąc przez praskę, dodac do sera wraz z sokiem z cytryny, papryką oraz solą pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.
Zioła opłukać i starannie osuszyć. Listki zerwac z łodyg, posiekac drobno i dodac do sera.
Rzeżuchę w pojemniku opłukać miękkim strumieniem zimnej wody, nozyczkami ścią delikatnie listki prosto do miski i razem z ziołami wymieszać z twarogiem.
Ponownie przyprawić pikantnie solą, pieprzem i papryka. Twarożek mozna podawać z różnymi rodzajami piecywa albo do pieczonych ziemniakóe, steków lub ryb.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
192
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.