Twarożek ziołowy

m7
Twarożek ziołowy

1

0 / 0

Uwaga! - jeśli ktoś chciałby zmienić krem serowy na sos, np. Do mięsnego fondue lub dressing o sałatki, wystarczy po prostu zastąpić wodę mineralną smietanką. - ziołowy krem serowy można wykorzystać jako nadzienie do ptysiów lub przybranie selera naciowego- doskonałe jako zakaska do wina lub aperitifów.

12

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. papryka słodka

1 łyżecz. sok z cytryny

2 szt. czosnek

1 szt. nać pietruszki

1 szt. bazylia

1 szt. szczypiorek

1 szt. koper ogrodowy

1 szt. rzeżucha

6 łyżka woda mineralna

40 dag. twaróg tłusty

Przygotowanie


1

Twaróg włożyć do miski i rozmieszać z wodą mineralną na kremową masę.

2

Obrany czosnek wycisnąc przez praskę, dodac do sera wraz z sokiem z cytryny, papryką oraz solą pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.

3

Zioła opłukać i starannie osuszyć. Listki zerwac z łodyg, posiekac drobno i dodac do sera.

4

Rzeżuchę w pojemniku opłukać miękkim strumieniem zimnej wody, nozyczkami ścią delikatnie listki prosto do miski i razem z ziołami wymieszać z twarogiem.

5

Ponownie przyprawić pikantnie solą, pieprzem i papryka. Twarożek mozna podawać z różnymi rodzajami piecywa albo do pieczonych ziemniakóe, steków lub ryb.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły