Twarogowe pieczone paluchy w panko

Lubella

Szybkie, lekkie i pełne smaku – twarogowe pieczone paluchy w panierce panko to świetna przekąska, którą przygotujesz z kilku prostych składników. Bez smażenia, bez zbędnego tłuszczu, za to z przyjemnie chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Chudy twaróg sprawia, że paluchy są bogate w białko, a dzięki panierce panko są idealnie chrupiące. Doskonałe na zdrowy lunch, do zabrania na wynos lub jako imprezowy finger food. Możesz je również podawać do zupy lub jako zamiennik pieczywa – świetnie smakują z kleksem kwaśnej śmietany, ulubionym sosem lub świeżymi ziołami. To pyszna alternatywa dla chipsów i klasycznych paluszków. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szybkie, lekkie i pełne smaku – twarogowe pieczone paluchy w panierce panko to świetna przekąska, którą przygotujesz z kilku prostych składników. Bez smażenia, bez zbędnego tłuszczu, za to z przyjemnie chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Chudy twaróg sprawia, że paluchy są bogate w białko, a dzięki panierce panko są idealnie chrupiące. Doskonałe na zdrowy lunch, do zabrania na wynos lub jako imprezowy finger food. Możesz je również podawać do zupy lub jako zamiennik pieczywa – świetnie smakują z kleksem kwaśnej śmietany, ulubionym sosem lub świeżymi ziołami. To pyszna alternatywa dla chipsów i klasycznych paluszków. Życzymy smacznego!
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
150 g twaróg chudy
60 g mąka pszenna lubella
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
0.50 szkl. panko
Przygotowanie
Twaróg, mąkę, proszek do pieczenia i sól umieść w misce.
Za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków rozgnieć składniki, następnie wyrób masę ręcznie na gładkie ciasto.
Podziel ciasto na trzy równe części.
Natłuszczonymi dłońmi uformuj z ciasta wałeczki (paluchy).
Obtocz paluchy w panierce panko.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem. Ułóż paluchy na blaszce i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 20–25 minut.
Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.