Twarogowe pieczone paluchy w panko

Lubella
Twarogowe pieczone paluchy w panko

0

0 / 0

Szybkie, lekkie i pełne smaku – twarogowe pieczone paluchy w panierce panko to świetna przekąska, którą przygotujesz z kilku prostych składników. Bez smażenia, bez zbędnego tłuszczu, za to z przyjemnie chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Chudy twaróg sprawia, że paluchy są bogate w białko, a dzięki panierce panko są idealnie chrupiące. Doskonałe na zdrowy lunch, do zabrania na wynos lub jako imprezowy finger food. Możesz je również podawać do zupy lub jako zamiennik pieczywa – świetnie smakują z kleksem kwaśnej śmietany, ulubionym sosem lub świeżymi ziołami. To pyszna alternatywa dla chipsów i klasycznych paluszków. Życzymy smacznego!

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

150 g twaróg chudy

60 g mąka pszenna lubella

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

0.50 szkl. panko

Przygotowanie


1

Twaróg, mąkę, proszek do pieczenia i sól umieść w misce.

2

Za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków rozgnieć składniki, następnie wyrób masę ręcznie na gładkie ciasto.

3

Podziel ciasto na trzy równe części.

4

Natłuszczonymi dłońmi uformuj z ciasta wałeczki (paluchy).

5

Obtocz paluchy w panierce panko.

6

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem. Ułóż paluchy na blaszce i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 20–25 minut.

7

Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły