Twaróg wędzony

bartek
Twaróg wędzony

1

0 / 0

Pyszny domowy wędzony ser biały.

2

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 l zsiadłe mleko

1.50 l mleko

Przygotowanie


1

Zsiadłe mleko mieszamy ze słodkim i wstawiamy w garnku z grubym dnem na niewielki ogień.

2

Trzymamy na ogniu przez około 1 godzinę, kilka razy w tym czasie dokładnie mieszając nie doprowadzamy do wrzenia.

3

Gdy ser oddzieli się od serwatki, przecedzamy go pozwalając, aby serwatka w miarę dobrze, ale swobodnie, odciekła (zajmuje to około 30 minut). Nie wyciskamy na siłę nadmiaru serwatki, gdyż ser wyjdzie zbyt suchy i będzie się mocno kruszył.

4

Zakręcamy gazę bezpośrednio nad serem i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ser wkładamy do siatki do wędzenia.

5

Wędzimy dymem około 1 godziny.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

649

kcal

Białka

26

gram

Węglowodany

45

gram

Tłuszcze

34

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły