Twaróg wędzony
bartek
Pyszny domowy wędzony ser biały.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
649
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pyszny domowy wędzony ser biały.
2
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
3 l zsiadłe mleko
1.50 l mleko
Przygotowanie
Zsiadłe mleko mieszamy ze słodkim i wstawiamy w garnku z grubym dnem na niewielki ogień.
Trzymamy na ogniu przez około 1 godzinę, kilka razy w tym czasie dokładnie mieszając nie doprowadzamy do wrzenia.
Gdy ser oddzieli się od serwatki, przecedzamy go pozwalając, aby serwatka w miarę dobrze, ale swobodnie, odciekła (zajmuje to około 30 minut). Nie wyciskamy na siłę nadmiaru serwatki, gdyż ser wyjdzie zbyt suchy i będzie się mocno kruszył.
Zakręcamy gazę bezpośrednio nad serem i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ser wkładamy do siatki do wędzenia.
Wędzimy dymem około 1 godziny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
649
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.