Twaróg wędzony
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
bartek
![Twaróg wędzony](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F2046-1702057605948.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszny domowy wędzony ser biały.
1
0 / 0
Pyszny domowy wędzony ser biały.
2
Składniki
360 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
3 l zsiadłe mleko
1.50 l mleko
Przygotowanie
1
Zsiadłe mleko mieszamy ze słodkim i wstawiamy w garnku z grubym dnem na niewielki ogień.
2
Trzymamy na ogniu przez około 1 godzinę, kilka razy w tym czasie dokładnie mieszając nie doprowadzamy do wrzenia.
3
Gdy ser oddzieli się od serwatki, przecedzamy go pozwalając, aby serwatka w miarę dobrze, ale swobodnie, odciekła (zajmuje to około 30 minut). Nie wyciskamy na siłę nadmiaru serwatki, gdyż ser wyjdzie zbyt suchy i będzie się mocno kruszył.
4
Zakręcamy gazę bezpośrednio nad serem i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ser wkładamy do siatki do wędzenia.
5
Wędzimy dymem około 1 godziny.