Tutti frutti z jabłkami

m7
Tutti frutti z jabłkami

0

0 / 0

Delikatne i szybkie ciasto z jabłkami. Kruche ciasto z jabłkami i delikatną pianką z dodatkiem budyniu i kisielu to świetny pomysł na weekendowy deser.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1.50 kg jabłka

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 kost. margaryna zwykła

3 szkl. mąka pszenna tortowa

1.50 szkl. cukier

6 szt. jaja kurze całe

1 szt. budyń śmietankowy

1 szt. kisiel cytrynowy

2 szt. cukier waniliowy

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać miękką margarynę. Żółtka oddzielić od białek.

2

Do mąki wsypać pół szklanki cukru i jeden cukier waniliowy. Na koniec dodać żółtka i wyrobić ciasto.

3

2/3 ciasta wyłożyć do wysmarowanej blachy, a 1/3 odłożyć do zamrażalnika na kruszonkę.

4

Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, ułożyć na cieście. Posypać cukrem waniliowym.

5

Z białek ubić sztywną pianę. Dodać szklankę cukru. Na koniec wsypać budyń w proszku i kisiel. Pianę wyłożyć na jabłka. Posypać kruszonką.

6

Piec 40-45 min. w temp. 200 st. C.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły