Tutti frutti z jabłkami
m7
Delikatne i szybkie ciasto z jabłkami. Kruche ciasto z jabłkami i delikatną pianką z dodatkiem budyniu i kisielu to świetny pomysł na weekendowy deser.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
307
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Delikatne i szybkie ciasto z jabłkami. Kruche ciasto z jabłkami i delikatną pianką z dodatkiem budyniu i kisielu to świetny pomysł na weekendowy deser.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1.50 kg jabłka
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna zwykła
3 szkl. mąka pszenna tortowa
1.50 szkl. cukier
6 szt. jaja kurze całe
1 szt. budyń śmietankowy
1 szt. kisiel cytrynowy
2 szt. cukier waniliowy
Przygotowanie
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać miękką margarynę. Żółtka oddzielić od białek.
Do mąki wsypać pół szklanki cukru i jeden cukier waniliowy. Na koniec dodać żółtka i wyrobić ciasto.
2/3 ciasta wyłożyć do wysmarowanej blachy, a 1/3 odłożyć do zamrażalnika na kruszonkę.
Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, ułożyć na cieście. Posypać cukrem waniliowym.
Z białek ubić sztywną pianę. Dodać szklankę cukru. Na koniec wsypać budyń w proszku i kisiel. Pianę wyłożyć na jabłka. Posypać kruszonką.
Piec 40-45 min. w temp. 200 st. C.