Tureckie pierogi z żółtym serem

m7
Tureckie pierogi z żółtym serem

1

0 / 0

Pyszne i chrupiące pierogi z serem.

6

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

180 mleko

1 łyżeczka sól

300 g lubella mąka puszysta uniwersalna

4 g drożdże

250 g ser gouda tłusty

4 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Mleko podgrzewać, aby było bardzo ciepłe. Składniki na ciasto oraz mleko wrzucić do miksera i na wolnych obrotach mieszać aż się połączą. Przełożyć na blat i zagnieść aż ciasto będzie gładkie, wtedy posmarować olejem i włożyć do miski. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Można włożyć do piekarnika na min. temp 50 st.

2

Ser (gouda lub ementaler) drobno pokroić.

3

Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i zagnieść na blacie posypanym mąką. Rozwałkować na w miarę cienki placek. Na brzegu kładę ser.

4

Pierogi mają być duże - wielkości dłoni. Warstwę z serem przykrywać ciastem. Zalepiać końcówki dokładnie, żeby ser nie wypłynął w trakcie pieczenia.

5

Rozgrzać olej w głębokiej patelni i włożyć pierogi i smażyć na średnim ogniu. Ciasto powinno urosnąć i mieć pęcherze, jak np. faworki, a ser w środku się lekko roztopić. Są pyszne na ciepło i zimno.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły