Tureckie pierogi z żółtym serem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Tureckie pierogi z żółtym serem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974479810.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne i chrupiące pierogi z serem.
1
0 / 0
Pyszne i chrupiące pierogi z serem.
6
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
180 mleko
1 łyżecz. sól
300 g lubella mąka puszysta uniwersalna
4 g drożdże
250 g ser gouda tłusty
4 łyżka oliwa
Przygotowanie
Mleko podgrzewać, aby było bardzo ciepłe. Składniki na ciasto oraz mleko wrzucić do miksera i na wolnych obrotach mieszać aż się połączą. Przełożyć na blat i zagnieść aż ciasto będzie gładkie, wtedy posmarować olejem i włożyć do miski. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Można włożyć do piekarnika na min. temp 50 st.
Ser (gouda lub ementaler) drobno pokroić.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i zagnieść na blacie posypanym mąką. Rozwałkować na w miarę cienki placek. Na brzegu kładę ser.
Pierogi mają być duże - wielkości dłoni. Warstwę z serem przykrywać ciastem. Zalepiać końcówki dokładnie, żeby ser nie wypłynął w trakcie pieczenia.
Rozgrzać olej w głębokiej patelni i włożyć pierogi i smażyć na średnim ogniu. Ciasto powinno urosnąć i mieć pęcherze, jak np. faworki, a ser w środku się lekko roztopić. Są pyszne na ciepło i zimno.