Tureckie pide z nadzieniem z kurczaka

andrzej.zawadzki2_2
Tureckie pide z nadzieniem z kurczaka

0

0 / 0

Orientalne danie, którego smak zapamiętacie na długo.

14

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

20 g drożdże

1 łyżeczka cukier

1 szcz. sól

7 łyżka olej

2 szt. pierś z kurczaka

1 szt. marchew

1 szt. cebula

1 szcz. chili

1 szcz. oregano

1 szt. kulka mozarelli

180 g jogurt naturalny

1 łyżka majonez

350 g mąka lubella puszysta poznańska

8 szt. ogórki konserwowe krakus

Przygotowanie


1

Mięso kroimy w kostkę, cebulę -obrać, opłukać, pokroić w kostkę, ząbki czosnku obrać , opłukać przecisnąć przez wyciskarkę marchewkę i pietruszkę - obrać opłukać, zetrzeć na tarce. pokrojone mięso - podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu ( zrumienić) dodać cebulę, czosnek marchewkę i pietruszkę, następnie podlewamy olejem i smażymy, dodając zioła. sprawdzamy czy woda odparowała, jeśli tak to musimy dolać pół szklanki wody i dalej dusić pod przykryciem około 20 minut. jeśli mięso zmiękło całość studzimy.

2

Odmierzoną mąkę wsypujemy do miski, dodajemy olej sól starannie mieszamy( rozpuszczamy drożdże). W ciepłej wodzie wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier. Czekamy 3 minuty aby drożdże ruszyły. Do suchych produktów wlewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy widelcem ( ciasto zarabiamy). Kiedy mąka dobrze wchłonie mąką , wyjmujemy ciasto na stolnicę i tak jak babcie wyrabiamy je ( podobnie jak na pierogi) jeśli zachodzi potrzeba stolnicę podsypać mąką. wyrobione ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy je cienko, boki zawijamy formując jak małe pizzerki.

3

Blachy na ciasto wyłożyć papierem , położyć na nich rozwałkowane ciasto, napełnić nadzieniem. Na wierzchu ułożyć mozzarellę. Odstawić na ok 15 minut, tureckie rarytasy piec w 180st.C.

4

Pieczemy około 30 minut, aż brzegi ładnie się zrumienią.

5

Sos: Jogurt naturalny mieszamy z majonezem. Wyciskamy ząbek czosnku i wszystko razem mieszamy. prywatnie polecam dodać do tego starty na tarce kawałek cukinii bez pestek.

6

Pide można udekorować według uznania ja polecam ogórki konserwowe jako dodatek , jest super.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły