Tureckie pide z nadzieniem z kurczaka
andrzej.zawadzki2_2
Orientalne danie, którego smak zapamiętacie na długo.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1991
kcal
Białka
73
gram
Węglowodany
241
gram
Tłuszcze
54
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Orientalne danie, którego smak zapamiętacie na długo.
14
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
20 g drożdże
1 łyżecz. cukier
1 szczyp. sól
7 łyżka olej
2 szt. pierś z kurczaka
1 szt. marchew
1 szt. cebula
1 szczyp. chili
1 szczyp. oregano
1 szt. kulka mozarelli
180 g jogurt naturalny
1 łyżka majonez
350 g mąka lubella puszysta poznańska
8 szt. ogórki konserwowe krakus
Przygotowanie
Mięso kroimy w kostkę, cebulę -obrać, opłukać, pokroić w kostkę, ząbki czosnku obrać , opłukać przecisnąć przez wyciskarkę marchewkę i pietruszkę - obrać opłukać, zetrzeć na tarce. pokrojone mięso - podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu ( zrumienić) dodać cebulę, czosnek marchewkę i pietruszkę, następnie podlewamy olejem i smażymy, dodając zioła. sprawdzamy czy woda odparowała, jeśli tak to musimy dolać pół szklanki wody i dalej dusić pod przykryciem około 20 minut. jeśli mięso zmiękło całość studzimy.
Odmierzoną mąkę wsypujemy do miski, dodajemy olej sól starannie mieszamy( rozpuszczamy drożdże). W ciepłej wodzie wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier. Czekamy 3 minuty aby drożdże ruszyły. Do suchych produktów wlewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy widelcem ( ciasto zarabiamy). Kiedy mąka dobrze wchłonie mąką , wyjmujemy ciasto na stolnicę i tak jak babcie wyrabiamy je ( podobnie jak na pierogi) jeśli zachodzi potrzeba stolnicę podsypać mąką. wyrobione ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy je cienko, boki zawijamy formując jak małe pizzerki.
Blachy na ciasto wyłożyć papierem , położyć na nich rozwałkowane ciasto, napełnić nadzieniem. Na wierzchu ułożyć mozzarellę. Odstawić na ok 15 minut, tureckie rarytasy piec w 180st.C.
Pieczemy około 30 minut, aż brzegi ładnie się zrumienią.
Sos: Jogurt naturalny mieszamy z majonezem. Wyciskamy ząbek czosnku i wszystko razem mieszamy. prywatnie polecam dodać do tego starty na tarce kawałek cukinii bez pestek.
Pide można udekorować według uznania ja polecam ogórki konserwowe jako dodatek , jest super.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1991
kcal
Białka
73
gram
Węglowodany
241
gram
Tłuszcze
54
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.