Tureckie brownie islak kek
Kakao DecoMorreno
Islak kek to wilgotne i bardzo czekoladowe ciasto, które niemalże rozpływa się w ustach. Jest nasączone syropem czekoladowym i najlepiej smakuje z wiórkami kokosowymi i pistacjami na wierzchu. Świetnie sprawdzi się zarówno jako deser po obiedzie, jak i słodka przekąska do kawy czy herbaty. To idealny wybór dla miłośników czekolady, którzy szukają czegoś bardziej miękkiego i bardziej wilgotnego niż tradycyjne brownie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
868
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
84
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Islak kek to wilgotne i bardzo czekoladowe ciasto, które niemalże rozpływa się w ustach. Jest nasączone syropem czekoladowym i najlepiej smakuje z wiórkami kokosowymi i pistacjami na wierzchu. Świetnie sprawdzi się zarówno jako deser po obiedzie, jak i słodka przekąska do kawy czy herbaty. To idealny wybór dla miłośników czekolady, którzy szukają czegoś bardziej miękkiego i bardziej wilgotnego niż tradycyjne brownie.
14
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
4 szt. jajka kurze
200 g cukier
200 ml olej słonecznikowy
200 ml mleko
1.50 opak. proszek do pieczenia
3 łyżka kakao decomorreno
2 szkl. mąka pszenna lubella
Sos czekoladowy
600 g mleko
150 g cukier
100 ml olej słonecznikowy
3 łyżka kakao decomorreno
50 g czekolada gorzka
Do dekoracji
50 g pistacje obrane
30 g wiórki kokosowe
Przygotowanie
Jajka ubij z cukrem, a następnie dodaj olej, mleko, mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Całość dokładnie zmiksuj, aż do otrzymania jednolitej konsystencji.
Przygotuj naczynie żaroodporne o wymiarach 20 cm x 29 cm i natłuść je za pomocą oleju.
Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku bez termoobiegu w 180°C przez około 30 minut. Ciasto powinno być wilgotne w środku, więc nie piecz zbyt długo.
W międzyczasie przygotuj sos. W garnku podgrzej mleko z olejem, cukrem oraz kakao. Całość wymieszaj trzepaczką, zmniejsz ogień i dodaj czekoladę. Połącz dokładnie wszystkie składniki.
Upieczone ciasto pokrój na 8 kawałków w naczyniu. Całość zalej gorącym sosem i odstaw do wystudzenia.
Przed podaniem udekoruj posiekanymi pistacjami i wiórkami kokosowymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
868
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
84
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.