Turecka pizza Lahmajun

Łowicz
Turecka pizza Lahmajun

1

0 / 0

Lahmajun to tradycyjne danie kuchni tureckiej, które stanowi połączenie cienkiego placka z wyrazistym farszem mięsnym. Nazywa się je również pizzą turecką, arabską lub ormiańską. To idealny wybór dla miłośników kuchni orientalnej. Sprawdzi się na przyjęcia, spotkania towarzyskie czy rodzinne obiady. Lahmajun doskonale smakuje skropiony sokiem z cytryny. Można go również serwować z dodatkiem sosu jogurtowego i świeżą pietruszką na wierzchu. Smacznego!

14

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Ciasto

3 szkl. mąka pszenna lubella

1 łyżecz. sól

1 łyżecz. drożdże suche

1.50 szkl. ciepła woda

2 łyżka oliwa

Farsz

300 g mielona jagnięcina lub wołowina

2 szt. cebula

2 szt. pomidory

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

2 szt. ząbki czosnku

1 łyżecz. papryka czerwona słodka

1 łyżecz. mielony kumin

1 łyżecz. kolendra mielona

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

W misce wymieszaj mąkę, sól i drożdże. Stopniowo wlewaj ciepłą wodę, delikatnie mieszając. Następnie dodaj oliwę i zagnieć wszystkie składniki na gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na około 1-2 godziny.

2

W międzyczasie przygotuj farsz. Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie, dodaj mięso i smaż, aż będzie dobrze przyrumienione. Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, paprykę, kumin, kolendrę, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż farsz zgęstnieje.

3

Po wyrośnięciu ciasta podziel je na mniejsze kule, każdą rozwałkuj na cienki placek.

4

Na każdym placku rozłóż równomiernie porcję farszu mięsnego i dociśnij całość do spodu ciasta.

5

Piecz lahmajun w nagrzanym piekarniku do temperatury 220°C przez około 10-15 minut, aż ciasto będzie chrupiące.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły