Turban sędziego
m7
Przepis łatwy i szybki. Ciasteczka są dość twarde ale dla lubiących kuchnie arabską polecam. Do miodu i masła można dodać wanilię albo cynamon dla ładniejszego zapachu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
5599
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
184
gram
Tłuszcze
542
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis łatwy i szybki. Ciasteczka są dość twarde ale dla lubiących kuchnie arabską polecam. Do miodu i masła można dodać wanilię albo cynamon dla ładniejszego zapachu.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.25 łyżecz. sól
2 l olej z orzeszków ziemnych
2 szkl. woda
50 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
50 dag. miód pszczeli
20 dag. masło
Przygotowanie
Mąkę, sól przesiać do miski. Powoli wlewać wodę, ciągle mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Wyrobić aż będzie elastyczne. W rondlu rozgrzać olej, a z ciasta ulepić 15-20 małych kuleczek.
Z każdej kulki utoczyć długi wałek. Potem rozwałkować wałeczki na paski o szerokości 2-3 cm. Każdy pasek zwijaj na palcu, formując go tak,aby przypominał turban. Smażyć na złoty kolor w gorącym oleju.
Gdy ciastka bedą złociste, wyjąć ostrożnie łyżką cadzakową i osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. W drugim rondlu rozgrzać miód. Gotowe turbany polać miodem oraz masłem
Wartości odżywcze na porcję
Energia
5599
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
184
gram
Tłuszcze
542
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.