Turban sędziego

m7
Turban sędziego

Średnia 0 / 0

Oceń!

Przepis łatwy i szybki. Ciasteczka są dość twarde ale dla lubiących kuchnie arabską polecam. Do miodu i masła można dodać wanilię albo cynamon dla ładniejszego zapachu.

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.25 łyżecz. sól

2 l olej z orzeszków ziemnych

2 szkl. woda

50 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna

50 dag. miód pszczeli

20 dag. masło

Przygotowanie


Mąkę, sól przesiać do miski. Powoli wlewać wodę, ciągle mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Wyrobić aż będzie elastyczne. W rondlu rozgrzać olej, a z ciasta ulepić 15-20 małych kuleczek.

Z każdej kulki utoczyć długi wałek. Potem rozwałkować wałeczki na paski o szerokości 2-3 cm. Każdy pasek zwijaj na palcu, formując go tak,aby przypominał turban. Smażyć na złoty kolor w gorącym oleju.

Gdy ciastka bedą złociste, wyjąć ostrożnie łyżką cadzakową i osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. W drugim rondlu rozgrzać miód. Gotowe turbany polać miodem oraz masłem

Wartości odżywcze na porcję


Energia

5599

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

184

gram

Tłuszcze

542

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły