Turban sędziego

m7
Turban sędziego

0

0 / 0

Przepis łatwy i szybki. Ciasteczka są dość twarde ale dla lubiących kuchnie arabską polecam. Do miodu i masła można dodać wanilię albo cynamon dla ładniejszego zapachu.

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.25 łyżecz. sól

2 l olej z orzeszków ziemnych

2 szkl. woda

50 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna

50 dag. miód pszczeli

20 dag. masło

Przygotowanie


1

Mąkę, sól przesiać do miski. Powoli wlewać wodę, ciągle mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Wyrobić aż będzie elastyczne. W rondlu rozgrzać olej, a z ciasta ulepić 15-20 małych kuleczek.

2

Z każdej kulki utoczyć długi wałek. Potem rozwałkować wałeczki na paski o szerokości 2-3 cm. Każdy pasek zwijaj na palcu, formując go tak,aby przypominał turban. Smażyć na złoty kolor w gorącym oleju.

3

Gdy ciastka bedą złociste, wyjąć ostrożnie łyżką cadzakową i osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. W drugim rondlu rozgrzać miód. Gotowe turbany polać miodem oraz masłem

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły