2

Składniki

1 Szczypta
Płatki chili
1 Pęczek
nać pietruszki
1 Szklanka
ryż biały
1 Sztuka
Kalmary
2 Sztuki
Pomidory bez skórki
1 Sztuka
Ser Gorgonzola
1 Łyżka
oregano
1 Łyżka
tymianek
1 Łyżka
majeranek
0.5 Szklanki
oliwa z oliwek
0.5 Szklanki
kukurydza konserwowa
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Tuby kalmarów rozmrozić, opłukać zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować nadzienie: pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, przesmażyć chwilę na oliwie czosnkowej z Tunezji; dodać posiekany czosnek (2 ząbki), świeże zioła i płatki chili, smażyć jeszcze chwilę; wymieszać z ryżem, kukurydzą, rozdrobnioną gorgonzolą i posiekaną natką. Tuby kalmarów nafaszerować nadzieniem zostawiając ok. 2-3 cm u góry. Brzeg „zszyć” nicią spożywczą (można spiąć wykałaczkami ale zszycie jest skuteczniejsze i prostsze). Napełnione tuby włożyć do szkła żaroodpornego, obficie polać tunezyjską oliwą czosnkową, obłożyć pozostałym czosnkiem pokrojonym na grubsze płatki i zapiekać w 180 stopni ok. pół godziny (tak żeby kalmary lekko się zrumieniły). Pod koniec zapiekania kalmary osolić.

Opis

Tuby kalmarów rozmrozić. Przygotować nadzienie smażąc składniki na oliwie czosnkowej z Tunezji - już dostępna, Tuby kalmarów nafaszerować nadzieniem zostawiając ok. 2-3 cm u góry. Brzeg „zszyć” nicią spożywczą. Zapiekać w 180 stopniach w piekarniku.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!