Tunezyjskie faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową

m7

Tunezyjskie faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową to egzotyka na talerzu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1371
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
91
gram
Tłuszcze
95
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Tunezyjskie faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową to egzotyka na talerzu.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szczyp. płatki chili
1 pęcz. nać pietruszki
1 szkl. ryż biały
1 szt. kalmary
2 szt. pomidory bez skórki
1 szt. ser gorgonzola
1 łyżka oregano
1 łyżka tymianek
1 łyżka majeranek
0.50 szkl. oliwa z oliwek
0.50 szkl. kukurydza konserwowa
Przygotowanie
Tuby kalmarów rozmrozić, opłukać zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Przygotować nadzienie: pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, przesmażyć chwilę na oliwie czosnkowej z Tunezji; dodać posiekany czosnek (2 ząbki), świeże zioła i płatki chili, smażyć jeszcze chwilę; wymieszać z ryżem, kukurydzą, rozdrobnioną gorgonzolą i posiekaną natką.
Tuby kalmarów nafaszerować nadzieniem zostawiając ok. 2-3 cm u góry. Brzeg „zszyć” nicią spożywczą (można spiąć wykałaczkami, ale zszycie jest skuteczniejsze i prostsze). Napełnione tuby włożyć do szkła żaroodpornego, obficie polać tunezyjską oliwą czosnkową, obłożyć pozostałym czosnkiem pokrojonym na grubsze płatki i zapiekać w 180 stopni ok. pół godziny (tak żeby kalmary lekko się zrumieniły). Pod koniec zapiekania kalmary osolić.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1371
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
91
gram
Tłuszcze
95
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.