Tunezyjskie faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową

m7
Tunezyjskie faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową

2

0 / 0

Tunezyjskie faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową to egzotyka na talerzu.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szczyp. płatki chili

1 pęcz. nać pietruszki

1 szkl. ryż biały

1 szt. kalmary

2 szt. pomidory bez skórki

1 szt. ser gorgonzola

1 łyżka oregano

1 łyżka tymianek

1 łyżka majeranek

0.50 szkl. oliwa z oliwek

0.50 szkl. kukurydza konserwowa

Przygotowanie


1

Tuby kalmarów rozmrozić, opłukać zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem.

2

Przygotować nadzienie: pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, przesmażyć chwilę na oliwie czosnkowej z Tunezji; dodać posiekany czosnek (2 ząbki), świeże zioła i płatki chili, smażyć jeszcze chwilę; wymieszać z ryżem, kukurydzą, rozdrobnioną gorgonzolą i posiekaną natką.

3

Tuby kalmarów nafaszerować nadzieniem zostawiając ok. 2-3 cm u góry. Brzeg „zszyć” nicią spożywczą (można spiąć wykałaczkami, ale zszycie jest skuteczniejsze i prostsze). Napełnione tuby włożyć do szkła żaroodpornego, obficie polać tunezyjską oliwą czosnkową, obłożyć pozostałym czosnkiem pokrojonym na grubsze płatki i zapiekać w 180 stopni ok. pół godziny (tak żeby kalmary lekko się zrumieniły). Pod koniec zapiekania kalmary osolić.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1371

kcal

Białka

36

gram

Węglowodany

91

gram

Tłuszcze

95

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły