Tunezyjskie faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową

m7
Tunezyjskie faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową

2

0 / 0

Tunezyjskie faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową to egzotyka na talerzu.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szczyp. płatki chili

1 pęcz. nać pietruszki

1 szkl. ryż biały

1 szt. kalmary

2 szt. pomidory bez skórki

1 szt. ser gorgonzola

1 łyżka oregano

1 łyżka tymianek

1 łyżka majeranek

0.50 szkl. oliwa z oliwek

0.50 szkl. kukurydza konserwowa

Przygotowanie


1

Tuby kalmarów rozmrozić, opłukać zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem.

2

Przygotować nadzienie: pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, przesmażyć chwilę na oliwie czosnkowej z Tunezji; dodać posiekany czosnek (2 ząbki), świeże zioła i płatki chili, smażyć jeszcze chwilę; wymieszać z ryżem, kukurydzą, rozdrobnioną gorgonzolą i posiekaną natką.

3

Tuby kalmarów nafaszerować nadzieniem zostawiając ok. 2-3 cm u góry. Brzeg „zszyć” nicią spożywczą (można spiąć wykałaczkami, ale zszycie jest skuteczniejsze i prostsze). Napełnione tuby włożyć do szkła żaroodpornego, obficie polać tunezyjską oliwą czosnkową, obłożyć pozostałym czosnkiem pokrojonym na grubsze płatki i zapiekać w 180 stopni ok. pół godziny (tak żeby kalmary lekko się zrumieniły). Pod koniec zapiekania kalmary osolić.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły