Tunezyjskie faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Tunezyjskie faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974608916.jpeg&w=3840&q=75)
Tunezyjskie faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową to egzotyka na talerzu.
2
0 / 0
Tunezyjskie faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową to egzotyka na talerzu.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szczyp. płatki chili
1 pęcz. nać pietruszki
1 szkl. ryż biały
1 szt. kalmary
2 szt. pomidory bez skórki
1 szt. ser gorgonzola
1 łyżka oregano
1 łyżka tymianek
1 łyżka majeranek
0.50 szkl. oliwa z oliwek
0.50 szkl. kukurydza konserwowa
Przygotowanie
Tuby kalmarów rozmrozić, opłukać zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Przygotować nadzienie: pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, przesmażyć chwilę na oliwie czosnkowej z Tunezji; dodać posiekany czosnek (2 ząbki), świeże zioła i płatki chili, smażyć jeszcze chwilę; wymieszać z ryżem, kukurydzą, rozdrobnioną gorgonzolą i posiekaną natką.
Tuby kalmarów nafaszerować nadzieniem zostawiając ok. 2-3 cm u góry. Brzeg „zszyć” nicią spożywczą (można spiąć wykałaczkami, ale zszycie jest skuteczniejsze i prostsze). Napełnione tuby włożyć do szkła żaroodpornego, obficie polać tunezyjską oliwą czosnkową, obłożyć pozostałym czosnkiem pokrojonym na grubsze płatki i zapiekać w 180 stopni ok. pół godziny (tak żeby kalmary lekko się zrumieniły). Pod koniec zapiekania kalmary osolić.