Truskawkowy pocałunek
m7
Letni tort
0
0 / 0
Letni tort
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
300 śmietanka 30%
250 g serek mascarpone
500 g truskawki
50 g migdały
1 szkl. cukier puder
0.75 szkl. mąka pszenna
0.33 szkl. mąka ziemniaczana
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. mięta
2 łyżka olej
3 łyżka ciepła woda
1 łyżka proszek do pieczenia
4 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru i ciepłą wodą na biało.
Białka ubić z resztą cukru i szczyptą soli na pianę.
Ostrożnie wymieszać, wsypać wymieszane i przesiane mąki i proszek, delikatnie wymieszać.
Dodać olej, wymieszać.
Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Wyłożyć ciasto.
Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut.
Ostudzić, przekroić na pół.
Krem:
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać cukier, dalej ubijać. dodać serek, delikatnie wymieszać.
Truskawki umyć, odłożyć 12 sztuk do dekoracji, resztę owoców pokroić w kostkę.
Na jeden biszkoptowy placek wyłożyć połowę kremu, pokrojone truskawki, przykryć drugim plackiem. Boki i wierzch tortu posmarowac reszta kremu. Boki tortu posypać słupkami migdałowymi, wierzch udekorować truskawkami i listkami świeżej mięty.