Example thumb
0

Składniki

300 Mililitrów
Śmietanka 30%
250 Gramów
serek mascarpone
500 Gramów
truskawki
50 Gramów
migdały
1 Szklanka
cukier puder
0.75 Szklanki
mąka pszenna
0.33 Szklanki
mąka ziemniaczana
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Sztuka
mięta
2 Łyżki
olej
3 Łyżki
Ciepła woda
1 Łyżka
PROSZEK DO PIECZENIA
4 Łyżki
cukier puder
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru i ciepłą wodą na biało.
  2. Białka ubić z resztą cukru i szczyptą soli na pianę.
  3. Ostrożnie wymieszać, wsypać wymieszane i przesiane mąki i proszek, delikatnie wymieszać.
  4. Dodać olej, wymieszać.
  5. Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Wyłożyć ciasto.
  6. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut.
  7. Ostudzić, przekroić na pół.
  8. Krem:
  9. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać cukier, dalej ubijać. dodać serek, delikatnie wymieszać.
  10. Truskawki umyć, odłożyć 12 sztuk do dekoracji, resztę owoców pokroić w kostkę.
  11. Na jeden biszkoptowy placek wyłożyć połowę kremu, pokrojone truskawki, przykryć drugim plackiem. Boki i wierzch tortu posmarowac reszta kremu. Boki tortu posypać słupkami migdałowymi, wierzch udekorować truskawkami i listkami świeżej mięty.

Opis

Letni tort

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!