Truskawkowy pocałunek

m7
Truskawkowy pocałunek

0

0 / 0

Letni tort

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

300 śmietanka 30%

250 g serek mascarpone

500 g truskawki

50 g migdały

1 szkl. cukier puder

0.75 szkl. mąka pszenna

0.33 szkl. mąka ziemniaczana

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. mięta

2 łyżka olej

3 łyżka ciepła woda

1 łyżka proszek do pieczenia

4 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru i ciepłą wodą na biało.

2

Białka ubić z resztą cukru i szczyptą soli na pianę.

3

Ostrożnie wymieszać, wsypać wymieszane i przesiane mąki i proszek, delikatnie wymieszać.

4

Dodać olej, wymieszać.

5

Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Wyłożyć ciasto.

6

Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut.

7

Ostudzić, przekroić na pół.

8

Krem:

9

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać cukier, dalej ubijać. dodać serek, delikatnie wymieszać.

10

Truskawki umyć, odłożyć 12 sztuk do dekoracji, resztę owoców pokroić w kostkę.

11

Na jeden biszkoptowy placek wyłożyć połowę kremu, pokrojone truskawki, przykryć drugim plackiem. Boki i wierzch tortu posmarowac reszta kremu. Boki tortu posypać słupkami migdałowymi, wierzch udekorować truskawkami i listkami świeżej mięty.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły