Truskawkowo-jogurtowy sernik na zimno

Łowicz
Truskawkowo-jogurtowy sernik na zimno

1

0 / 0

Truskawkowo-jogurtowy sernik na zimno to idealny deser na lato – lekki, orzeźwiający i bez konieczności pieczenia. Połączenie kremowego jogurtu naturalnego, słodkiej śmietanki i syropu truskawkowego tworzy delikatną, aksamitną masę, która doskonale komponuje się z warstwą biszkoptów. Dzięki żelatynie sernik zyskuje idealną konsystencję i zawsze się udaje. Prosty w przygotowaniu, efektowny i pyszny – idealny na rodzinne spotkania, urodziny lub słodką chwilę dla siebie. Udekorowany świeżymi truskawkami i miętą zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

8

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

400 g jogurt naturalny

400 ml śmietanka kremowa 30%

8 szt. biszkopty podłużne

5 łyżka syrop truskawkowy łowicz

5 łyżecz. żelatyna

3 łyżka cukier

10 szt. truskawki

6 szt. listki mięty do dekoracji

Przygotowanie


1

Wyłóż foremkę o wymiarach 12 × 24 cm papierem do pieczenia lub folią spożywczą (łatwiej będzie wyjąć sernik).

2

W misce dokładnie wymieszaj jogurt z syropem truskawkowym. Odstaw.

3

W rondelku podgrzej śmietankę z cukrem, mieszając do rozpuszczenia cukru (nie doprowadzaj do wrzenia – ma być gorąca, ale nie gotująca się).

4

Wsyp żelatynę do gorącej śmietanki. Mieszaj intensywnie, aż całkowicie się rozpuści.

5

Gdy śmietanka lekko przestygnie, wlej ją do masy jogurtowej. Dobrze wymieszaj, aby nie było grudek.

6

Wstaw całą masę do lodówki na ok. 20–30 minut, aż zacznie lekko tężeć (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany – wtedy nie wsiąknie w biszkopty).

7

Wyłóż biszkopty na dno formy.

8

Na biszkopty wylej lekko tężejącą masę jogurtową.

9

Wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin, najlepiej na całą noc.

10

Przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami i listkami mięty.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

528

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

44

gram

Tłuszcze

33

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły