Truskawkowo - jogurtowy sernik na zimno

maspexdigital
Truskawkowo - jogurtowy sernik na zimno

1

0 / 0

Lato bez sernika na zimno nie będzie kompletne, bo czy można wyobrazić sobie upalny dzień bez smacznego, lekkiego deseru? Oczywiście, że nie, dlatego polecamy banalny w przygotowaniu truskawkowo - jogurtowy sernik na zimno.

7

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g jogurt naturalny

400 śmietanka kremowa 30%

8 szt. biszkopty podłużne

5 łyżka syrop truskawkowy łowicz

5 łyżecz. żelatyna

3 łyżka cukier

10 szt. truskawki

Przygotowanie


1

Przygotować foremkę o wymiarach 12 x 24 cm.

2

Jogurt wymieszać z syropem.

3

Śmietankę wlać do rondelka, wsypać cukier, podgrzać - mieszając - do rozpuszczenia się cukru, następnie, do ciepłego płynu wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać.

4

Kiedy śmietanka lekko przestygnie, przelać do jogurtu i połączyć. Wstawić do lodówki, do lekkiego stężenia.

5

Na spód foremki wyłożyć biszkopty, kolejno przełożyć, nie płynną, ale już lekko tężejącą masę i ponownie wstawić całość do lodówki, najlepiej na całą noc.

6

Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami i listkami mięty.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

528

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

44

gram

Tłuszcze

33

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły