Truskawkowe pancakes

Lubella
Truskawkowe pancakes

0

0 / 0

Truskawkowe pancakes to puszyste naleśniki, które idealnie sprawdzą się rozpoczęcie dnia. Są idealne na leniwe, weekendowe śniadanie lub słodki deser. Doskonale smakują zarówno ze świeżymi truskawkami i migdałami, jak i w towarzystwie bitej śmietany lub syropu klonowego. Życzymy smacznego!

11

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 ml mąka tortowa lubella

500 g truskawki

50 g cukier

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. soda oczyszczona

50 ml mleko

1 szt. jajko

40 g migdały

1 szt. olej do smażenia

Sos

120 g śmietana

2 łyżka dżem truskawkowy łowicz

Przygotowanie


1

Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i umieszczamy w blenderze kielichowym. Dodajemy mleko, cukier i miksujemy na gładką masę.

2

Następnie dodajemy jajko, mąkę tortową, proszek do pieczenia i sodę. Całość blendujemy na gęstą masę. W razie potrzeby dodajemy jeszcze mąki.

3

Na patelni rozgrzewamy bardzo małą ilość oleju i smażymy na niej naleśniki.

4

W międzyczasie mieszamy dżem truskawkowy ze śmietaną, aż powstanie sos.

5

Truskawkowe pancakes polewamy sosem truskawkowym i podajemy ze świeżymi truskawkami oraz drobno posiekanymi migdałami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

472

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

75

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły