Truskawkowe pancakes
Lubella
Truskawkowe pancakes to puszyste naleśniki, które idealnie sprawdzą się rozpoczęcie dnia. Są idealne na leniwe, weekendowe śniadanie lub słodki deser. Doskonale smakują zarówno ze świeżymi truskawkami i migdałami, jak i w towarzystwie bitej śmietany lub syropu klonowego. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
472
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
75
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Truskawkowe pancakes to puszyste naleśniki, które idealnie sprawdzą się rozpoczęcie dnia. Są idealne na leniwe, weekendowe śniadanie lub słodki deser. Doskonale smakują zarówno ze świeżymi truskawkami i migdałami, jak i w towarzystwie bitej śmietany lub syropu klonowego. Życzymy smacznego!
11
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 ml mąka tortowa lubella
500 g truskawki
50 g cukier
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. soda oczyszczona
50 ml mleko
1 szt. jajko
40 g migdały
1 szt. olej do smażenia
Sos
120 g śmietana
2 łyżka dżem truskawkowy łowicz
Przygotowanie
Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i umieszczamy w blenderze kielichowym. Dodajemy mleko, cukier i miksujemy na gładką masę.
Następnie dodajemy jajko, mąkę tortową, proszek do pieczenia i sodę. Całość blendujemy na gęstą masę. W razie potrzeby dodajemy jeszcze mąki.
Na patelni rozgrzewamy bardzo małą ilość oleju i smażymy na niej naleśniki.
W międzyczasie mieszamy dżem truskawkowy ze śmietaną, aż powstanie sos.
Truskawkowe pancakes polewamy sosem truskawkowym i podajemy ze świeżymi truskawkami oraz drobno posiekanymi migdałami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
472
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
75
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.