Truskawkowe oczka

m7

Truskawkowe oczka
Wartości odżywcze na porcję
Energia
210
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Truskawkowe oczka
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg truskawki
1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szkl. cukier puder
4 szt. jajko
4 szt. galaretka truskawkowa
1 łyżka tłuszcz
Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem.
Białka ubić na sztywną pianę.
Mąkę przesiać.
Wykładać warstwami na żółtkową masę mąkę i pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Wypełnić masą natłuszczoną formę, piec ok.30 minut w temp 180 C.
Galaretki rozpuścić w połowie przewidzianej w przepisie wody, ostudzić.
Na cieście ułożyć truskawki, zimne zalać tężejącą galaretką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
210
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.