Truskawkowe knedle

uwielbiampl
Truskawkowe knedle

0

0 / 0

Pyszne knedle.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg ziemniaki

2 łyżecz. sól

500 g truskawki

2 szkl. mąka lubella puszysta krupczatka

1 szt. jaja kurze całe

5 łyżka cukier

2 łyżka bułka tarta

3 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Ziemniaki obieramy, gotujemy i przepuszczamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy 2 szklanki mąki, 1 jajko, szczyptę soli i dokładnie zagniatamy ciasto. Formujemy walec, następnie kroimy w plastry o grubości 2 cm.

2

Delikatnie rozgniatamy, na każdy kawałek nakładając truskawkę i łyżeczkę cukru. Formujemy kształtną kulę.

3

Zagotowujemy 2 l wody. Dodajemy odrobinę soli. Knedle gotujemy do wypłynięcia.

4

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.

5

Dodajemy bułkę tartą i chwilę podsmażamy.

6

Knedle podawać na gorąco. Przed podaniem posypać je tartą bułką i odrobiną cukru.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

461

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

85

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły