Truskawkowe knedle
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
uwielbiampl
![Truskawkowe knedle](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F4839-1702057795726.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne knedle.
0
0 / 0
Pyszne knedle.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
2 łyżecz. sól
500 g truskawki
2 szkl. mąka lubella puszysta krupczatka
1 szt. jaja kurze całe
5 łyżka cukier
2 łyżka bułka tarta
3 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, gotujemy i przepuszczamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy 2 szklanki mąki, 1 jajko, szczyptę soli i dokładnie zagniatamy ciasto. Formujemy walec, następnie kroimy w plastry o grubości 2 cm.
Delikatnie rozgniatamy, na każdy kawałek nakładając truskawkę i łyżeczkę cukru. Formujemy kształtną kulę.
Zagotowujemy 2 l wody. Dodajemy odrobinę soli. Knedle gotujemy do wypłynięcia.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
Dodajemy bułkę tartą i chwilę podsmażamy.
Knedle podawać na gorąco. Przed podaniem posypać je tartą bułką i odrobiną cukru.