Truskawkowe knedle
m7
Danie jest bardzo sycace. Zimą można wykorzystać truskawki z przetworów.
0
0 / 0
Danie jest bardzo sycace. Zimą można wykorzystać truskawki z przetworów.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
2 łyżecz. sól
500 g truskawki
2 szkl. mąka pszenna krupczatka lubelli
1 szt. jaja kurze całe
5 łyżka cukier
2 łyżka bułka tarta
3 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, ugotować i przepuścić przez praskę.
Do ziemniaków dodać 2 szklanki mąki, 1 jajko, szczyptę soli i dokładnie zagnieść ciasto.
Uformować walec.
Pokroić w plastry o grubości 2 cm.
Delikatnie rozgnieść, na każdy kawałek nałożyć truskawkę i łyżeczkę cukru.
Uformować kształtną kulę.
Zagotować 2 l wody.
Dodać odrobinę soli. Knedle gotować do wypłynięcia.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek.
Dodać bułkę tartą i chwilę podsmażyć.
Knedle podawać na gorąco.
Przed podaniem posypać je tartą bułką i odrobiną cukru.