Truskawkowe knedle

m7
Truskawkowe knedle

0

0 / 0

Danie jest bardzo sycace. Zimą można wykorzystać truskawki z przetworów.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg ziemniaki

2 łyżeczka sól

500 g truskawki

2 szkl. mąka pszenna krupczatka lubelli

1 szt. jaja kurze całe

5 łyżka cukier

2 łyżka bułka tarta

3 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Ziemniaki obrać, ugotować i przepuścić przez praskę.

2

Do ziemniaków dodać 2 szklanki mąki, 1 jajko, szczyptę soli i dokładnie zagnieść ciasto.

3

Uformować walec.

4

Pokroić w plastry o grubości 2 cm.

5

Delikatnie rozgnieść, na każdy kawałek nałożyć truskawkę i łyżeczkę cukru.

6

Uformować kształtną kulę.

7

Zagotować 2 l wody.

8

Dodać odrobinę soli. Knedle gotować do wypłynięcia.

9

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek.

10

Dodać bułkę tartą i chwilę podsmażyć.

11

Knedle podawać na gorąco.

12

Przed podaniem posypać je tartą bułką i odrobiną cukru.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły