Truskawki zapiekane z koglem-moglem

EkspertOdKuchni
Truskawki zapiekane z koglem-moglem

0

0 / 0

Truskawki zapiekane z koglem-moglem to prosty, ale efektowny deser, który sprawdzi się zarówno latem, jak i poza sezonem – z owocami mrożonymi. Klasyczny kogel-mogel, czyli ubite żółtka z cukrem, to domowy przysmak znany w polskich domach od pokoleń. Po zapieczeniu zyskuje lekko skarmelizowaną, delikatnie przypieczoną warstwę, która idealnie łączy się z soczystymi truskawkami. To świetny wybór na deser po obiedzie lub jako słodka przekąska do kawy. Truskawki można również zastąpić innymi owocami – dobrze sprawdzą się maliny, borówki lub śliwki.

5

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g truskawki

3 szt. żółtka

3 łyżka cukier

1 łyżecz. cukier wanilinowy

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Nagrzej piekarnik do 200°C (grill górny lub funkcja zapiekania).

2

Truskawki umyj, obierz z szypułek i przekrój na połówki. Rozłóż je w natłuszczonym masłem naczyniu żaroodpornym.

3

W misce ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasnożółtą masę (kogel-mogel). Ubijanie powinno trwać ok. 5–7 minut.

4

W kokilkach umieść truskawki, polej koglem-moglem i wstaw do gorącego piekarnika na ok. 5–7 minut, aż kogel-mogel się lekko zapiecze i złocisto zrumieni.

5

Podawaj od razu po upieczeniu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły