Truskawki zapiekane z koglem-moglem

EkspertOdKuchni

Truskawki zapiekane z koglem-moglem to prosty, ale efektowny deser, który sprawdzi się zarówno latem, jak i poza sezonem – z owocami mrożonymi. Klasyczny kogel-mogel, czyli ubite żółtka z cukrem, to domowy przysmak znany w polskich domach od pokoleń. Po zapieczeniu zyskuje lekko skarmelizowaną, delikatnie przypieczoną warstwę, która idealnie łączy się z soczystymi truskawkami. To świetny wybór na deser po obiedzie lub jako słodka przekąska do kawy. Truskawki można również zastąpić innymi owocami – dobrze sprawdzą się maliny, borówki lub śliwki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Truskawki zapiekane z koglem-moglem to prosty, ale efektowny deser, który sprawdzi się zarówno latem, jak i poza sezonem – z owocami mrożonymi. Klasyczny kogel-mogel, czyli ubite żółtka z cukrem, to domowy przysmak znany w polskich domach od pokoleń. Po zapieczeniu zyskuje lekko skarmelizowaną, delikatnie przypieczoną warstwę, która idealnie łączy się z soczystymi truskawkami. To świetny wybór na deser po obiedzie lub jako słodka przekąska do kawy. Truskawki można również zastąpić innymi owocami – dobrze sprawdzą się maliny, borówki lub śliwki.
5
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g truskawki
3 szt. żółtka
3 łyżka cukier
1 łyżecz. cukier wanilinowy
1 łyżka masło
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 200°C (grill górny lub funkcja zapiekania).
Truskawki umyj, obierz z szypułek i przekrój na połówki. Rozłóż je w natłuszczonym masłem naczyniu żaroodpornym.
W misce ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasnożółtą masę (kogel-mogel). Ubijanie powinno trwać ok. 5–7 minut.
W kokilkach umieść truskawki, polej koglem-moglem i wstaw do gorącego piekarnika na ok. 5–7 minut, aż kogel-mogel się lekko zapiecze i złocisto zrumieni.
Podawaj od razu po upieczeniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.