Trufle z rumem

Kakao DecoMorreno
Trufle z rumem

0

5 / 1

Oto nasza propozycja dla wszystkich żądnych czekoladowej rozpusty — domowe trufle z rumem. Te małe słodkości przygotowuje się w bardzo szybki i łatwy sposób. Stanowią doskonały dodatek do kawy, herbaty, alkoholu. Umilą także każde spotkanie przy stole, a ładnie zapakowane posłużą za wyjątkowy, słodki prezent.

6

Składniki

25 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

120 g biszkopty

150 g orzechy włoskie

0.50 szkl. kakao decomorreno

40 ml rum

60 ml miód płynny

4 łyżka cukier puder do dekoracji

Przygotowanie


1

Odmierz wszystkie składniki. Biszkopty i orzechy włoskie włóż do malaksera.

2

Zmiksuj, aż uzyskasz drobną, sypką masę — nie musi być zupełnie gładka.

3

Wsyp kakao, wlej rum i miód. Zagnieć lub wymieszaj łyżką, aż masa będzie gęsta i lekko lepka. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj 1–2 łyżeczki mleka.

4

Z masy odrywaj małe porcje i tocz w dłoniach kuleczki.

5

Każdą kulkę obtocz w cukrze pudrze.

6

Ułóż trufle na talerzu lub w papilotkach i schłodź w lodówce przez min. 1 godzinę.

7

Przechowuj w szczelnym pojemniku do 7 dni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

132

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

11

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły