Trufle z rumem

Kakao DecoMorreno

Oto nasza propozycja dla wszystkich żądnych czekoladowej rozpusty — domowe trufle z rumem. Te małe słodkości przygotowuje się w bardzo szybki i łatwy sposób. Stanowią doskonały dodatek do kawy, herbaty, alkoholu. Umilą także każde spotkanie przy stole, a ładnie zapakowane posłużą za wyjątkowy, słodki prezent.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
132
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Oto nasza propozycja dla wszystkich żądnych czekoladowej rozpusty — domowe trufle z rumem. Te małe słodkości przygotowuje się w bardzo szybki i łatwy sposób. Stanowią doskonały dodatek do kawy, herbaty, alkoholu. Umilą także każde spotkanie przy stole, a ładnie zapakowane posłużą za wyjątkowy, słodki prezent.
6
Składniki
25 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
120 g biszkopty
150 g orzechy włoskie
0.50 szkl. kakao decomorreno
40 ml rum
60 ml miód płynny
4 łyżka cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
Odmierz wszystkie składniki. Biszkopty i orzechy włoskie włóż do malaksera.
Zmiksuj, aż uzyskasz drobną, sypką masę — nie musi być zupełnie gładka.
Wsyp kakao, wlej rum i miód. Zagnieć lub wymieszaj łyżką, aż masa będzie gęsta i lekko lepka. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj 1–2 łyżeczki mleka.
Z masy odrywaj małe porcje i tocz w dłoniach kuleczki.
Każdą kulkę obtocz w cukrze pudrze.
Ułóż trufle na talerzu lub w papilotkach i schłodź w lodówce przez min. 1 godzinę.
Przechowuj w szczelnym pojemniku do 7 dni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
132
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.