Trufle kakaowe

kakaowiec
Trufle kakaowe

1

0 / 0

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

5 łyżka kakao decomorreno

100 g orzechy nerkowca

1 łyżka płatki migdałowe

1 łyżka sezam nasiona

150 g kakao decomorreno

2 łyżka olej kokosowy

150 g suszone daktyle

Przygotowanie


1

Zalewamy gorącą wodą suszone daktyle i orzechy nerkowca. Odstawiamy je na minimum godzinę, aby zmiękły. Do malaksera/ blendera wrzucamy odsączone orzechy i daktyle oraz dodajemy do nich kakao i rozpuszczony olej kokosowy.

2

Gdy otrzymamy gładką masę dodajemy migdały i sezam. Blenderujemy tak długo, aż uzyskamy pożądaną konsystencje. Jeśli lubimy możemy pozostawić większe kawałki migdałów. Masę przekładamy do miseczki. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

3

Po wyjęciu z lodówki masa powinna mieć bardziej stałą konsystencje. Za pomocą łyżki formujemy równej wielkości trufle, które następnie obtaczamy w kakao. Trufle przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

131

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

11

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły