Trufle kakaowe
kakaowiec
Wartości odżywcze na porcję
Energia
131
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
5 łyżka kakao decomorreno
100 g orzechy nerkowca
1 łyżka płatki migdałowe
1 łyżka sezam nasiona
150 g kakao decomorreno
2 łyżka olej kokosowy
150 g suszone daktyle
Przygotowanie
Zalewamy gorącą wodą suszone daktyle i orzechy nerkowca. Odstawiamy je na minimum godzinę, aby zmiękły. Do malaksera/ blendera wrzucamy odsączone orzechy i daktyle oraz dodajemy do nich kakao i rozpuszczony olej kokosowy.
Gdy otrzymamy gładką masę dodajemy migdały i sezam. Blenderujemy tak długo, aż uzyskamy pożądaną konsystencje. Jeśli lubimy możemy pozostawić większe kawałki migdałów. Masę przekładamy do miseczki. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Po wyjęciu z lodówki masa powinna mieć bardziej stałą konsystencje. Za pomocą łyżki formujemy równej wielkości trufle, które następnie obtaczamy w kakao. Trufle przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.