Example thumb
0

Składniki

1 Łyżeczka
Aromat rumowy
2 Szklanki
mąka
1 Szklanka
cukier
0.75 Szklanki
mleko
1 Sztuka
Orzechy
1 Sztuka
wiórki kokosowe
1 Sztuka
migdały
1 Łyżka
spirytus
2 Łyżki
kakao
10 Dekagramów
masło
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Zagotować mleko z cukrem i odstawić do ostygnięcia. Mąkę uprażyć na suchej patelni, na małym ogniu starannie mieszając (nie może się przypalić). Musi być lekko zbrązowiała.
  2. Gotową uprażoną mąkę zdjąć z ognia i wystudzić. Utrzeć masło i dodawać porcjami wystudzoną mąkę, mleko, kakao, spirytus i aromat. Gdy wszystkie składniki się połączą, urwać po małym kawałku masy, toczyć z niej kulki wielkości orzecha.
  3. Każdą obtoczyć w orzechach, wiórkach kokosowych i migdałach. Gotowe trufle ułożyć na tacy i oziębić. Trufle mogą leżeć tydzień w zamknietym pojemniku w lodówce.

Opis

Bardzo łatwy i szybki przepis na trufle. Zamiast spirytusu można dodać czystej wódki.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!