Trufle
m7
Bardzo łatwy i szybki przepis na trufle. Zamiast spirytusu można dodać czystej wódki.
0
0 / 0
Bardzo łatwy i szybki przepis na trufle. Zamiast spirytusu można dodać czystej wódki.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
7 porcji
Składniki
1 łyżecz. aromat rumowy
2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szkl. cukier
0.75 szkl. mleko
1 szt. orzechy
1 szt. wiórki kokosowe
1 szt. migdały
1 łyżka spirytus
2 łyżka kakao decomorreno
10 dag. masło
Przygotowanie
Zagotować mleko z cukrem i odstawić do ostygnięcia. Mąkę uprażyć na suchej patelni, na małym ogniu starannie mieszając (nie może się przypalić). Musi być lekko zbrązowiała.
Gotową uprażoną mąkę zdjąć z ognia i wystudzić. Utrzeć masło i dodawać porcjami wystudzoną mąkę, mleko, kakao, spirytus i aromat. Gdy wszystkie składniki się połączą, urwać po małym kawałku masy, toczyć z niej kulki wielkości orzecha.
Każdą obtoczyć w orzechach, wiórkach kokosowych i migdałach. Gotowe trufle ułożyć na tacy i oziębić. Trufle mogą leżeć tydzień w zamknietym pojemniku w lodówce.