Trufle

m7
Trufle

0

0 / 0

Bardzo łatwy i szybki przepis na trufle. Zamiast spirytusu można dodać czystej wódki.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


7 porcji

Składniki

1 łyżeczka aromat rumowy

2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szkl. cukier

0.75 szkl. mleko

1 szt. orzechy

1 szt. wiórki kokosowe

1 szt. migdały

1 łyżka spirytus

2 łyżka kakao decomorreno

10 dek. masło

Przygotowanie


1

Zagotować mleko z cukrem i odstawić do ostygnięcia. Mąkę uprażyć na suchej patelni, na małym ogniu starannie mieszając (nie może się przypalić). Musi być lekko zbrązowiała.

2

Gotową uprażoną mąkę zdjąć z ognia i wystudzić. Utrzeć masło i dodawać porcjami wystudzoną mąkę, mleko, kakao, spirytus i aromat. Gdy wszystkie składniki się połączą, urwać po małym kawałku masy, toczyć z niej kulki wielkości orzecha.

3

Każdą obtoczyć w orzechach, wiórkach kokosowych i migdałach. Gotowe trufle ułożyć na tacy i oziębić. Trufle mogą leżeć tydzień w zamknietym pojemniku w lodówce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły