Trójwarstwowy kakaowy sernik bez pieczenia z wiórkami czekoladowymi

decomorreno

Szybki pomysł na ładny i pyszny sernik kakaowy bez pieczenia na kruchym spodzie kakaowo-orzechowym, udekorowany czekoladowymi wiórkami i orzechami laskowymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1214
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
111
gram
Tłuszcze
73
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szybki pomysł na ładny i pyszny sernik kakaowy bez pieczenia na kruchym spodzie kakaowo-orzechowym, udekorowany czekoladowymi wiórkami i orzechami laskowymi.
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 łyżka kakao decomorreno
300 g ciasteczka kakaowe
70 g orzechy laskowe
80 g masło
40 g kakao decomorreno
750 g ser twarogowy
400 g śmietanka kremowa 30%
300 g cukier
30 g kakao decomorreno
100 g masło kakaowe
100 g cukier puder
40 g mleko w proszku
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Ciastka oraz orzechy rozdrobnij blenderem. Wymieszaj je następnie z kakao.
Masło rozpuść i dodaj do suchych składników. Przełóż do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do lodówki do schłodzenia.
Śmietankę ubij na sztywno i dodaj do niej cukier. Następnie zmniejsz obroty, dodawaj stopniowo ser twarogowy.
Gdy wszystkie składniki będą połączone i dobrze ubite przełóż 2/3 masy na spód ciasta do formy.
Formę włóż do zamrażarki na około 15 minut.
W tym czasie, do pozostałej części dodaj kakao, wymieszaj i przełóż na schłodzoną białą warstwę.
Przykryj wierzch folią i włóż do lodówki na minimum 4 godziny.
W tym czasie przygotuj czekoladę domową. W kąpieli wodnej rozpuść masło kakaowe. Do większego garnka wlej wodę i zagotuj, nad garnkiem umieść mniejszy garnek z masłem i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
Cukier, kakao oraz mleko przesiej przez sitko. Dodaj do suchych składników rozpuszczony olej i dokładne wymieszaj.
Połowę przygotowanej masy czekoladowej przelej do foremek na czekoladę, jeśli ich nie posiadasz możesz użyć formy keksowej wyłożonej folią spożywczą. Drugą połowę pozostaw w rondelku.
Po około 3 godzinach podgrzej nieco masę czekoladową w rondelku, polej nią wierzch sernika i wstaw na minimum pól godziny do lodówki.
Przed podaniem udekoruj sernik wiórkami czekoladowymi oraz ulubionymi dodatkami, świetnie sprawdza się kruszone orzechy laskowe.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1214
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
111
gram
Tłuszcze
73
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.