Trójkolorowy placek
m7
Trzy kolory - pięknie wyglądają na paterze, a u mnie to kolejny przepis z serii - przepisane od teściowej
Wartości odżywcze na porcję
Energia
378
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Trzy kolory - pięknie wyglądają na paterze, a u mnie to kolejny przepis z serii - przepisane od teściowej
18
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
0.50 kg twaróg
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 kostka margaryna zwykła
0.50 kostka margaryna zwykła
1.50 szkl. mąka pszenna
1 szkl. cukier
1 szkl. cukier
4 szt. jaja kurze całe
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. aromat cytrynowy
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. olejek migdałowy
5 łyżka mleko
2 łyżka kasza manna
10 dag. orzechy mielone
30 dag. cukier
30 dag. mak
Przygotowanie
Ciasto orzechowe - margarynę utrzeć z połową cukru i żółtkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, po łyżce mleka i orzechy. Z białek ubić piane z drugą połową cukru. Połączyć składniki delikatnie
Ciasta serowe - wymieszać wszystkie składniki
Ciasto makowe - mak sparzyć i zmielić. Żółtka utrzeć z połową cukru i dodać mak. Białka ubić z resztą cukru i połączyć z resztą.
Na blachę wylać mak, a na nim ułożyć trzy pasy sera, a wszystko zalać ciastem orzechowym. Piec około 60 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
378
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.