Trójkolorowa babka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
decomorreno
![Trójkolorowa babka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973995073.jpeg&w=3840&q=75)
Ta babka nie tylko świetnie wygląda ale i smakuje wyśmienicie ♥
0
3.8 / 72
Ta babka nie tylko świetnie wygląda ale i smakuje wyśmienicie ♥
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
2 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
250 g masło
200 g cukier
5 szt. jaja l
125 olej
1 łyżka ocet
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżka kakao decomorreno
80 g mak
120 g masło
65 g cukier
30 g kakao decomorreno
3 łyżka mleko
Przygotowanie
Jajka rozdziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Miękkie masło utrzyj z cukrem i żółtkami na gładka puszystą masę. Dodaj do niej proszek do pieczenia, ocet oraz olej i ponownie utrzyj.
Przesiej mąkę (odłóż jedną łyżkę), dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
Podziel ciasto na trzy części. Do jednej dodaj łyżkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej maku.
Do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką wyłóż warstwami ciasto (makowe, białe i kakaowe).
Piecz w temp. 180ºC przez około 60 minut.
Po wystudzeniu przygotuj polewę, wszystkie składniki polewy umieść w garnku i zagotuj. Udekoruj ciasto polewą.