Trójkolorowa babka

decomorreno
Trójkolorowa babka

0

3.8 / 72

Ta babka nie tylko świetnie wygląda ale i smakuje wyśmienicie ♥

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

2 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

250 g masło

200 g cukier

5 szt. jaja l

125 olej

1 łyżka ocet

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżka kakao decomorreno

80 g mak

120 g masło

65 g cukier

30 g kakao decomorreno

3 łyżka mleko

Przygotowanie


1

Jajka rozdziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.

2

Miękkie masło utrzyj z cukrem i żółtkami na gładka puszystą masę. Dodaj do niej proszek do pieczenia, ocet oraz olej i ponownie utrzyj.

3

Przesiej mąkę (odłóż jedną łyżkę), dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.

4

Podziel ciasto na trzy części. Do jednej dodaj łyżkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej maku.

5

Do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką wyłóż warstwami ciasto (makowe, białe i kakaowe).

6

Piecz w temp. 180ºC przez około 60 minut.

7

Po wystudzeniu przygotuj polewę, wszystkie składniki polewy umieść w garnku i zagotuj. Udekoruj ciasto polewą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

581

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

44

gram

Tłuszcze

42

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły