Trójkąty serowe

m7
Trójkąty serowe

1

0 / 0

Pyszne krakersy w formie trójkątów. Są miękkie, w smaku przypominają one raczej bułeczki niż tradycyjne krakersy

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

150 mleko uht 1,5%

1 szcz. pieprz

2 szcz. sól

1 szcz. papryka czerwona słodka

3 łyżeczka proszek do pieczenia

225 g mąka pszenna tortowa

125 g ser żółty

4 łyżka masło

2 łyżka oregano

Przygotowanie


1

Wyłóż blachy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzej do 220 stopni. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodaj masło i rozcieraj opuszkami palców, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Dodaj żółty ser, oregano i wymieszaj. Wlej tyle mleka, aby zagnieść ciasto.

2

Na oprószonej mąką stolnicy delikatnie wybór ciasto i rozpłaszcz dłonią, aby powstał placek o grubości ok. 2,5 cm.

3

Uformuj okrągły placek, nożem pokrój go na 8 części (najpierw na krzyż, potem każdy uzyskany trójkąt na dwa mniejsze). Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj każdy trójkąt mlekiem i posyp po wierzchu zmieloną papryką.

4

Piecz przez 10-15 minut. Bułeczki zrobią się złotobrązowe, a od papryki na wierzchu bardzo rumiane. Pozwól, żeby po upieczeniu nieco przestygły.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły