Trójkąty serowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Trójkąty serowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975876837.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne krakersy w formie trójkątów. Są miękkie, w smaku przypominają one raczej bułeczki niż tradycyjne krakersy
1
0 / 0
Pyszne krakersy w formie trójkątów. Są miękkie, w smaku przypominają one raczej bułeczki niż tradycyjne krakersy
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
150 mleko uht 1,5%
1 szczyp. pieprz
2 szczyp. sól
1 szczyp. papryka czerwona słodka
3 łyżecz. proszek do pieczenia
225 g mąka pszenna tortowa
125 g ser żółty
4 łyżka masło
2 łyżka oregano
Przygotowanie
Wyłóż blachy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzej do 220 stopni. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodaj masło i rozcieraj opuszkami palców, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Dodaj żółty ser, oregano i wymieszaj. Wlej tyle mleka, aby zagnieść ciasto.
Na oprószonej mąką stolnicy delikatnie wybór ciasto i rozpłaszcz dłonią, aby powstał placek o grubości ok. 2,5 cm.
Uformuj okrągły placek, nożem pokrój go na 8 części (najpierw na krzyż, potem każdy uzyskany trójkąt na dwa mniejsze). Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj każdy trójkąt mlekiem i posyp po wierzchu zmieloną papryką.
Piecz przez 10-15 minut. Bułeczki zrobią się złotobrązowe, a od papryki na wierzchu bardzo rumiane. Pozwól, żeby po upieczeniu nieco przestygły.