Trójkąciki z gruszkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Trójkąciki z gruszkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F2896-1702057658342.jpeg&w=3840&q=75)
długo się je robi ale są warte tego
0
0 / 0
długo się je robi ale są warte tego
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 kg gruszka
1 łyżecz. cynamon
2 łyżecz. kandyzowana skórka pomarańczowa
0.25 szkl. wino czerwone
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
3 szt. goździki
20 dag. margaryna zwykła
30 dag. mąka pszenna tortowa
10 dag. cukier
Przygotowanie
Ok. 1 kg gruszek obrać ze skórki a następnie pokroić je w kostkę. Wrzucić je do garnuszka dodając cukier waniliowy, 2-3 goździki, trochę czerwonego wina słodkiego, 1 łyżeczkę cynamonu oraz skórkę pomarańczową. I całość chwilkę podgrzać tak aby gruszki się nie rozgotowały. Następnie wystudzić.
Mąkę przesiać na stolnicę dodać żółtko i miękką margarynę całość dokładnie wyrobić a następnie kroić kwadraty i na każdym jednym układać gruszki.
Sklejać trójkąty i upiec w mocno nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Wierzch posypać cukrem pudrem.