Tradycyjny sernik

mariola85
Tradycyjny sernik

1

2.8 / 5

Tradycyjny sernik, który nadaje się na różne okazje. Na herbatnikowym spodzie z nutą cytryny jest cudowny, wilgotny, przepyszny.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 kg twaróg tłusty

4 szt. herbatniki

10 szt. jaja kurze całe

10 szt. jaja kurze całe

10 szt. jaja kurze całe

2 szt. cukier waniliowy

3 łyżka mąka ziemniaczana

3 łyżka sok z cytryny

2 łyżka gorąca woda

7 łyżka kandyzowana skórka pomarańczowa

10 dek. masło

40 dek. cukier

Przygotowanie


1

Dużą blachę wykładam herbatnikami (w moim przypadku są to herbatniki pełnoziarniste, ale mogą być popularne petitki).

2

Masę serową robię w ten sposób: miksuję masło, cukier (20 dkg) i cukier waniliowy na puszystą masę, później dodaję żółtka - cały czas miksując, a następnie dodaję zmielony tłusty twaróg i mąkę ziemniaczaną. Białka ubijam z cukrem (5 dkg) na sztywną pianę. Do masy serowej dodaję pół piany z białek i mieszam bardzo delikatnie.

3

Masę wylewam na ciastka i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączam i zostawiam sernik do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.

4

Wystudzone ciasto lukruję (mieszam na jednolitą masę 15 dkg cukru, 2-3 łyżki soku z cytryny i 1-2 łyżki gorącej wody) i posypuję skórką pomarańczową.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły