Tradycyjny sernik
mariola85

Tradycyjny sernik, który nadaje się na różne okazje. Na herbatnikowym spodzie z nutą cytryny jest cudowny, wilgotny, przepyszny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
332
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 2.8 / 5
Oceń!
Tradycyjny sernik, który nadaje się na różne okazje. Na herbatnikowym spodzie z nutą cytryny jest cudowny, wilgotny, przepyszny.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kg twaróg tłusty
4 szt. herbatniki
10 szt. jaja kurze całe
10 szt. jaja kurze całe
10 szt. jaja kurze całe
2 szt. cukier waniliowy
3 łyżka mąka ziemniaczana
3 łyżka sok z cytryny
2 łyżka gorąca woda
7 łyżka kandyzowana skórka pomarańczowa
10 dag. masło
40 dag. cukier
Przygotowanie
Kroki
Dużą blachę wykładam herbatnikami (w moim przypadku są to herbatniki pełnoziarniste, ale mogą być popularne petitki).
Masę serową robię w ten sposób: miksuję masło, cukier (20 dkg) i cukier waniliowy na puszystą masę, później dodaję żółtka - cały czas miksując, a następnie dodaję zmielony tłusty twaróg i mąkę ziemniaczaną. Białka ubijam z cukrem (5 dkg) na sztywną pianę. Do masy serowej dodaję pół piany z białek i mieszam bardzo delikatnie.
Masę wylewam na ciastka i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączam i zostawiam sernik do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.
Wystudzone ciasto lukruję (mieszam na jednolitą masę 15 dkg cukru, 2-3 łyżki soku z cytryny i 1-2 łyżki gorącej wody) i posypuję skórką pomarańczową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
332
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.