Tradycyjny sernik
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
mariola85
![Tradycyjny sernik](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976044833.jpeg&w=3840&q=75)
Tradycyjny sernik, który nadaje się na różne okazje. Na herbatnikowym spodzie z nutą cytryny jest cudowny, wilgotny, przepyszny.
1
2.8 / 5
Tradycyjny sernik, który nadaje się na różne okazje. Na herbatnikowym spodzie z nutą cytryny jest cudowny, wilgotny, przepyszny.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kg twaróg tłusty
4 szt. herbatniki
10 szt. jaja kurze całe
10 szt. jaja kurze całe
10 szt. jaja kurze całe
2 szt. cukier waniliowy
3 łyżka mąka ziemniaczana
3 łyżka sok z cytryny
2 łyżka gorąca woda
7 łyżka kandyzowana skórka pomarańczowa
10 dag. masło
40 dag. cukier
Przygotowanie
Dużą blachę wykładam herbatnikami (w moim przypadku są to herbatniki pełnoziarniste, ale mogą być popularne petitki).
Masę serową robię w ten sposób: miksuję masło, cukier (20 dkg) i cukier waniliowy na puszystą masę, później dodaję żółtka - cały czas miksując, a następnie dodaję zmielony tłusty twaróg i mąkę ziemniaczaną. Białka ubijam z cukrem (5 dkg) na sztywną pianę. Do masy serowej dodaję pół piany z białek i mieszam bardzo delikatnie.
Masę wylewam na ciastka i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączam i zostawiam sernik do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.
Wystudzone ciasto lukruję (mieszam na jednolitą masę 15 dkg cukru, 2-3 łyżki soku z cytryny i 1-2 łyżki gorącej wody) i posypuję skórką pomarańczową.