Tradycyjny makowiec świąteczny
m7
Tradycyjne ciasto na polskich stołach, czyli makowiec. Delikatne ciasto wypełnione słodką masą makową z bakaliami to idealne połączenie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
310
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Tradycyjne ciasto na polskich stołach, czyli makowiec. Delikatne ciasto wypełnione słodką masą makową z bakaliami to idealne połączenie.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
200 mleko
1 szczyp. sól
500 g mąka pszenna tortowa
30 g drożdże
175 g cukier
125 g masło
900 g masa makowa
125 g cukier puder
100 g kandyzowana skórka pomarańczowa
3 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
Przygotowujemy zaczyn drożdżowy: pokruszone drożdże zalewamy 4 łyżkami ciepłego mleka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i mąki, a następnie pozostawiamy w ciepłym miejscu do spienienia. Gotowy zaczyn przelewamy do mąki, dodajemy 75 g cukru, 200 ml mleka, szczyptę soli, 1 jajko i pokrojone masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę ręką i rozwałkowujemy na prostokąt. Wierzch smarujemy masą makową, pozostawiając 2 cm wolnego brzegu z każdej strony. Zwijamy ściśle makowiec i układamy na blasze lub w długiej keksówce oprószonej mąką. Pozostawiamy jeszcze na 15 minut. Pieczemy w temp. 180-200 st. C przez 35 minut.
Z soku z cytryny i cukru pudru przygotowujemy lukier, którym polewamy gotowe i przestygnięte ciasto. Całość dekorujemy kandyzowaną skórką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
310
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.