Tradycyjny makowiec świąteczny

m7
Tradycyjny makowiec świąteczny

1

0 / 0

Tradycyjne ciasto na polskich stołach, czyli makowiec. Delikatne ciasto wypełnione słodką masą makową z bakaliami to idealne połączenie.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

200 mleko

1 szcz. sól

500 g mąka pszenna tortowa

30 g drożdże

175 g cukier

125 g masło

900 g masa makowa

125 g cukier puder

100 g kandyzowana skórka pomarańczowa

3 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie


1

Przygotowujemy zaczyn drożdżowy: pokruszone drożdże zalewamy 4 łyżkami ciepłego mleka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i mąki, a następnie pozostawiamy w ciepłym miejscu do spienienia. Gotowy zaczyn przelewamy do mąki, dodajemy 75 g cukru, 200 ml mleka, szczyptę soli, 1 jajko i pokrojone masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę ręką i rozwałkowujemy na prostokąt. Wierzch smarujemy masą makową, pozostawiając 2 cm wolnego brzegu z każdej strony. Zwijamy ściśle makowiec i układamy na blasze lub w długiej keksówce oprószonej mąką. Pozostawiamy jeszcze na 15 minut. Pieczemy w temp. 180-200 st. C przez 35 minut.

3

Z soku z cytryny i cukru pudru przygotowujemy lukier, którym polewamy gotowe i przestygnięte ciasto. Całość dekorujemy kandyzowaną skórką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły