1

Składniki

200 Mililitrów
mleko
1 Szczypta
sól
500 Gramów
mąka pszenna tortowa
30 Gramów
drożdże
175 Gramów
cukier
125 Gramów
masło
900 Gramów
Masa makowa
125 Gramów
cukier puder
100 Gramów
Kandyzowana skórka pomarańczowa
3 Łyżki
sok z cytryny
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Przygotowujemy zaczyn drożdżowy: pokruszone drożdże zalewamy 4 łyżkami ciepłego mleka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i mąki, a następnie pozostawiamy w ciepłym miejscu do spienienia. Gotowy zaczyn przelewamy do mąki, dodajemy 75g cukru, 200ml mleka, szczyptę soli, 1 jajko i pokrojone masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwil ręką i rozwałkowujemy na prostokąt. Wierzch smarujemy masą makową, pozostawiając 2cm wolnego brzegu z każdej strony. Zwijamy ściśle makowiec i układamy na blasze lub w długiej keksówce oprószonej mąką. Pozostawiamy jeszcze na 15 minut. Pieczemy w temp. 180-200st przez 35 minut.
  3. Z soku z cytryny i cukru pudru przygotowujemy lukier, którym polewamy gotowe i przestygnięte ciasto. Całość dekorujemy kandyzowaną skórką.

Opis

Tradycyjne cisato na polskich stołach

Podobne przepisy

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz.

Babka drożdżowa z bakaliami

Średni Do 3 godz.

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz.

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min.

Keks

Łatwy Do 40 min.

Naleśniki z owocami

Łatwy Do 40 min.

Paszteciki z kaszą i pieczarkami

Łatwy Do 40 min.

Podwójnie kakaowe rogaliki

Łatwy Do 3 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!