Tradycyjny czarno-biały sernik
Kakao DecoMorreno
Tradycyjny czarno-biały sernik, znany również jako sernik królewski, to doskonały wybór na specjalne okazje. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęcia rodzinne, uroczystości, imprezy, ale równie dobrze można go podać jako słodki poczęstunek do codziennej kawy lub herbaty. Czekoladowe kruche ciasto świetnie łączy się z kremową masą serową, co z pewnością zasmakuje fanom aksamitnych deserów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
509
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tradycyjny czarno-biały sernik, znany również jako sernik królewski, to doskonały wybór na specjalne okazje. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęcia rodzinne, uroczystości, imprezy, ale równie dobrze można go podać jako słodki poczęstunek do codziennej kawy lub herbaty. Czekoladowe kruche ciasto świetnie łączy się z kremową masą serową, co z pewnością zasmakuje fanom aksamitnych deserów.
13
Składniki
100 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Ciasto kruche
300 g mąka pszenna
200 g masło
100 g cukier puder
3 łyżka kakao decomorreno
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 szt. żółtka
Masa serowa
1 kg twaróg mielony
200 g cukier
100 g masło roztopione
3 szt. jajka kurze
1 opak. budyń waniliowy bez cukru
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
1 szt. cytryna
Przygotowanie
W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder.
Dodaj pokrojone w kostkę schłodzone masło i rozcieraj palcami, aż masa zacznie przypominać kruszonkę.
Wbij żółtka i zagnieć ciasto. Powinno być gładkie i zwarte.
Podziel ciasto na dwie równe części. Jedną część zawiń w folię i wstaw do lodówki, a drugą również owiń i umieść w zamrażarce na około 30 minut.
Do dużej miski przełóż zmielony twaróg.
Dodaj cukier, rozpuszczone masło, jajka, proszek budyniowy, ekstrakt waniliowy oraz startą skórkę z cytryny.
Wszystko dokładnie zmiksuj, aby uzyskać gładką, jednolitą masę.
Schłodzoną część ciasta (z lodówki) rozwałkuj i wyłóż nią dno blachy (wymiary około 25 × 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem.
Na ciasto wyłóż masę serową i wyrównaj wierzch.
Z zamrażarki wyjmij drugą część ciasta i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na masę serową, równomiernie rozkładając kruszonkę.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 60 minut, aż wierzch ciasta będzie rumiany.
Po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika i pozwól mu całkowicie ostygnąć, najlepiej w lodówce na kilka godzin (im dłużej chłodzi się w lodówce, tym lepszy smak).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
509
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.