Tradycyjny czarno-biały sernik
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Tradycyjny czarno-biały sernik](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977523372.jpeg&w=3840&q=75)
Sposób na tradycyjny sernik według mojej mamy
0
0 / 0
Sposób na tradycyjny sernik według mojej mamy
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
0.50 kg lubella mąka puszysta uniwersalna
0.50 kg margaryna
1 kg ser biały
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna zwykła
1 szkl. cukier
1 szt. jajko
5 szt. żółtko jaja kurzego
5 szt. białko jaja kurzego
1 szt. budyń śmietankowy
1 szt. cukier waniliowy
2 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka śmietana
Przygotowanie
Składniki do śmietany kwaśnej połączyć, ciasto zagnieść
Podzielić na 2 równe części i schłodzić w lodówce (1h)
Oddzielić białka od żółtek, a białka dodatkowo ubić
Ser połączyć z resztą składników, wymieszać
Pierwszą połową ciemnej masy wykładamy blachę
Wlewamy na to masę serową
Resztę ciemnego ciasta zetrzeć na wierzch masy
Piec w piekarniki przez 50min w temp. 170 stopni.
Wyjąć z piekarnika i poczekać aż przestygnie