Tradycyjne żeberka wieprzowe
m7
Pyszne, miękkie żeberka podane z ziemniaczkami i surówką.
0
3.5 / 18
Pyszne, miękkie żeberka podane z ziemniaczkami i surówką.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
4 łyżka olej
2 łyżka przyprawa do mięsa
50 dag. żeberka wieprzowe
Przygotowanie
Żeberka umyć, wysuszyć i pokroić na porcje.
Następnie natrzeć czosnkiem, obsypać przyprawą do mięsa wieprzowego, solą, pieprzem i włożyć do lodówki na około 3 godziny.
Po tym czasie wrzucić je na gorący tłuszcz i zrumienić z każdej strony.
Do rondla z żeberkami dodać pokrojoną w cebulę. Dalej smażyć razem, aż cebula się zrumieni.
Następnie do rondla wlać 2 szklanki wody.
Całość dusić pod przykryciem na średnim ogniu około godziny.
Podawać na ciepło z ziemniakami, sosem i np.buraczkami.