Tradycyjne placki ziemniaczane

m7
Tradycyjne placki ziemniaczane

0

0 / 0

Przepis stary jak świat. Takie placki super smakują z mięsnym gulaszem.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg ziemniaki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

0.50 szt. cebula

2 szt. jaja kurze całe

3 łyżka mąka pszenna tortowa

1 łyżka mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Ziemniaki i cebulę obrać i umyć. Zetrzeć na tarce i położyć na sitku. Wodę odlać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do startych ziemniaków.

2

Do masy ziemniaczanej dodać oba rodzaje mąki, jajka, sól i pieprz do smaku. Wymieszać.

3

Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką masę (2 łyżki na 1 placek). Smażyć

4

z dwóch stron na złoty kolor.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

281

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

49

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły