Tradycyjne placki ziemniaczane
m7
Przepis stary jak świat. Takie placki super smakują z mięsnym gulaszem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
281
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis stary jak świat. Takie placki super smakują z mięsnym gulaszem.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
0.50 szt. cebula
2 szt. jaja kurze całe
3 łyżka mąka pszenna tortowa
1 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Ziemniaki i cebulę obrać i umyć. Zetrzeć na tarce i położyć na sitku. Wodę odlać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do startych ziemniaków.
Do masy ziemniaczanej dodać oba rodzaje mąki, jajka, sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką masę (2 łyżki na 1 placek). Smażyć
z dwóch stron na złoty kolor.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
281
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.